Hirdessen itt

Folytatódik Babis harca Brüsszellel

A cseh kormány tiltakozik az Európai Parlament Andrej Babiš miniszterelnök összeférhetetlenségi ügyéről szóló határozata ellen. A prágai kabinet szerint Brüsszel beavatkozik a Cseh Köztársaság belügyeibe, és nem tartja tiszteletben az ártatlanság vélelmét. Babiš hazaárulással vádolta azokat a cseh EP-képviselőket, akik a megszavazták az ellene irányuló határozatot.

A cseh kormány Csehország belügyeibe való beavatkozással vádolja az Európai Parlamentet, miután a brüsszeli képviselők megszavazták az Andrej Babiš miniszterelnök elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitását.

Marie Benešová igazságügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja a lépést. „Ami leginkább sokkolt, az az Európai Parlament megfogalmazása volt, miszerint

üdvözli a cseh kormányfő elleni kivizsgálás újraindítását.

Azt gondolom, ez minősíthetetlen” – közölte a cseh igazságügyi tárca vezetője.

Andrej Babiš már régóta hadakozik Brüsszellel, mert az Európai Bizottság szerint a cseh kormányfő aktív szerepet vállal az uniós költségvetés végrehajtásában azzal egyidejűleg, hogy az Agrofert vállalat irányításában is részt vesz.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy több mint egy éve okoz fejtörést Babišnak.

Brüsszel arra kíváncsi, hogy kormányfőként befolyásolta-e az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak.

A miniszterelnök a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Leszögezte, hogy ő a törvény szerint járt el, amikor 2017 februárjában, a cseh összeférhetetlenségi törvény módosítása után speciális vagyonkezelő alapokba helyezte az Agrofert holdinghoz tartozó, több tízmilliárd koronás cégeit. Babiš állítja, hogy az őt elmarasztaló európai határozat mögött is az Európai Parlament néhány cseh képviselője áll. Egyenesen hazaárulóknak nevezte őket.

„Zdechovský úr és Peksa úr hazaárulók”

– fogalmazott.

Később ugyan bocsánatot kért a kijelentéséért, de Tomáš Zdechovskýt és családját azóta többen is támadták.

„Mind a négy gyermekem és a feleségem is olvasta, mit állított rólam a miniszterelnök. Mindannyian fenyegetéseknek vagyunk kitéve” – mondta az európai parlamenti képviselő, aki családjával együtt rendőri védelmet kapott, az őket ért támadásokat pedig vizsgálja a rendőrség.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések