Hirdessen itt

Elfogadta a bukaresti kormány a karanténtörvény tervezetét

A járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről fogadott el hétfői rendkívüli ülésén törvénytervezetet a bukaresti kormány, miután egy alkotmánybírósági határozat nyomán múlt héten megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja.

Az alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján eddig kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

A hétfői kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök újabb burkolt támadást intézett az alkotmánybíróság ellen, amelyet azzal vádolt, hogy az ellenzéki szociáldemokraták befolyása alatt áll.

– jegyezte meg a miniszterelnök. Orban szerint a kormánynak – meghozataluk idején – megvolt a törvényes alapja a járvány megfékezését célzó szigorú intézkedésekre, amelyek nélkül sokkal súlyosabb lenne a járványügyi és gazdasági helyzet Romániában.

A kormány által elfogadott törvénytervezet felhatalmazná a járványügyi operatív törzset, hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremt a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére.

A fertőzés terjedését meggátoló óvintézkedések – a karanténrendelet vagy elkülönítés – megszegéséért öttől tízezer lejig terjedő pénzbírság szabható ki, vagy büntetőeljárás indítható, amennyiben az kimeríti a betegségek leküzdésének meghiúsítását, amiért már börtönbüntetés jár.

A tervezetet a parlamentnek is el kell még fogadnia, addig senkit sem lehet akarata ellenére kórházban vagy karanténban tartani Romániában.

A javaslat az alkotmánybíróság ajánlásainak megfelelően módosítja az intézményes karantén, illetve a lakhelyi elkülönítés elrendelésének feltételeit. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint szükség van a jogszabályra a koronavírus-járvány kezelése és ellenőrzés alatt tartása érdekében.

– érvelt. A tárcavezető az Agerpres szerint rámutatott, két nap alatt 550-nel csökkent a kórházban kezelt betegek száma. Hozzátette, a kormány kéri a parlamenttől, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a törvénytervezetet, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy „a nemzeti érdek, a közegészségügyi érdek, a román emberek egészsége” előbbre való lesz a politikai érdekeknél.

A kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezet nemcsak a koronavírus-járványra, hanem minden más járványhelyzetre vonatkoztatható, illetve biológiai kockázat esetén is alkalmazhatók az előírások – hangsúlyozta az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője. Raed Arafat a hétfői kormányülést követően azt mondta,

a jelenleg hatályos bírságok, illetve büntetőjogi intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

A belügyminisztériumi államtitkár arra is kitért, a tervezet meghatározza a karantén fogalmát, illetve megszabja, hogy milyen esetekben rendelhető el az intézkedés. Rámutatott, az új definíció értelmében az intézményesített karantén vagy lakhelyi elkülönítés azon személyek esetében rendelhető el, akik egészségesek, de fertőzésgyanúsnak vagy vírushordozónak minősülnek, mivel ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, vagy a betegség lappangási szakaszában lehetnek.

Az alkotmánybíróság június 25-én adott helyt a nép ügyvédje óvásának a kórházi beutalásokkal és a karantén elrendelésével kapcsolatban. Indoklásában a taláros testület arra hivatkozott, hogy a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény szövege nélkülözi az egyértelműséget és kiszámíthatóságot, és nem garantálja bizonyos alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések