A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre vonzóbbak az egyházi iskolák

Évről évre növekszik az egyházi gimnáziumok száma az országban. Míg a 2016/2017-es tanévben 195 intézménybe járhattak a diákok, addig az elmúlt tanévben már hatvannal többe. Egyházi általános iskolásból is több van, a 2019/2020-as tanévben 111 ezren jártak vallási intézménybe.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az állami általános iskolákba járó diákok száma. A 2001/2002-es tanévben 944 ezer, tíz évvel később 751 ezer, az elmúlt tanévben pedig 720 ezer diák tanult állami intézményben. Ezzel szemben a vallási iskolába járó tanulók száma rohamosan emelkedett. Húsz éve még csak 36 ezer, idén azonban már háromszor annyi, összesen 111 ezer diák ült be valamelyik egyházi iskola padjába.

A megye egyik legfelkapottabb vallási oktatási intézménye a bodrogi Bölcsesség Kezdete Oktatási Központ. Dan Tiborné intézményvezető lapunknak elmondta: 2008-ig alapítványi iskolaként működtek, utána a baptista gyülekezet fenntartásába került az intézmény. Az idei tanévben 126-an jártak iskolába, a diákok száma pedig az ezt megelőző években is nagyjából hasonló volt. A diákok nyolcvan százaléka bejárós, a legtöbb tanuló kaposvári.

– Családias a légkörünk – mondta Dan Tiborné. – Az átlagnál kisebb létszámú osztályokkal dolgozunk, húsz diáknál több egyetlen osztályban sincs és van, ahová mindössze 13 gyerek jár. A szülők a keresztény szemléletű oktatásért is kedvelik az iskolát. A diákok ötven százaléka nem vallásos, de azon dolgozunk, hogy a fiataloknak legyen kapcsolata egyházi közösségekkel – hangsúlyozta az igazgató.

Fritz Péter, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola megbízott igazgatója kiemelte: a szőlősgyöröki iskolát 2016-ban vette át az evangélikus egyház. Az idei tanévben 98 diákot írattak be az intézménybe, a legkisebb létszámú osztályba hét, a legnagyobba pedig tizenhét fiatalt járt. Fritz Péter hozzátette: az iskolába Gyugyról, Lengyeltótiból, Hácsról, Balatonboglárról és Szőlőskislakról is járnak tanulók.

Háromszoros a túljelentkezés

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Iskolába mintegy félezren járnak, ebből 390-en általános iskolába. Molnár Tímea, intézményvezető elmondta: az elmúlt években is nagyjából ennyi diákjuk volt és a szeptembert is körülbelül hasonló létszámú tanuló kezdi meg. Hozzátette: az általános iskolába valamivel többen jelentkeznek annál, mint amennyit fel tudnak venni, a középiskolába pedig háromszoros a túljelentkezés.

A katolikusok több intézményt is fenntartanak a megyében. A Kaposvári Egyházmegye kaposvári iskolájában, a gimnazistákkal együtt mintegy 650 diák, Tabra körülbelül százhetven, míg Zalaszabarra száz diák jár. Az előzetes adatok szerint szeptemberben is ennyien járnak majd katolikus intézményekbe.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések