Bármikor berobbanhat a második hullám, csak rajtunk múlik, megússzuk-e – Itt a lista: ezek a legveszélyesebb helyek

Fenekestül forgatta fel mindennapi életünket a koronavírus. Mivel legtöbbünk még sosem tapasztalta saját bőrén, milyen is egy járvány, biztonságérzetünk alapjaiban remegett meg, és csak annyit tudtunk, hogy a fertőzés veszélyes, de sokáig abban sem lehettünk biztosak, hogyan kaphatjuk el.

Bár a járvány nálunk most éppen túl van a tetőpontján, a kormány azonban már újabb lehetséges szigorításokról beszél. Pánikba talán nem esünk megint, de nem árt tisztán látni, milyen tevékenységekkel vállalunk a legkisebb kockázatot a járványidőszakban.

Eddig nem készült olyan tanulmány, amely mindennapi cselekvéseinket mutatná egy veszélyességi skálán.

A Texasi Orvosok Szövetsége most ezt a hiányt pótolta, és egy részletes grafikán mutatta meg, hogy a levélbontástól a kocsmázásig mit csinálhatunk nyugodt szívvel, és mivel vállalunk nagy kockázatot. A skálán a legveszélyesebbnek egyébként a kocsmázást ítélték a doktorok.

A Texasi Orvosok Szövetsége grafikán mutatta meg, mikor vállaljuk a legkisebb és a legnagyobb kockázatot A Texasi Orvosok Szövetsége grafikán mutatta meg, mikor vállaljuk a legkisebb és a legnagyobb kockázatot
Minimális eséllyel kapjuk el a fertőzést plázázás közben, vagy ha egy órát töltünk a gyerekkel a játszótéren, esélyeink azonban romlanak, ha például focizunk vagy fodrászhoz megyünk.

Érdekes, hogy az 1-től 10-ig felállított skálán csak mérsékelten számít kockázatosnak, ha az orvosi váróban ücsörgünk. A kutatók, az orvosok infografikája szerint ennél sokkal nagyobb bajt hoz viszont a fejünkre, ha esküvőn, temetésen veszünk részt, esetleg repülőn utazunk.

A tengerentúli szakértők szerint egyenesen az életünket kockáztatjuk, ha moziba vagy színházba megyünk, ezeket a helyeket vörösen jelölték mint magas kockázatú helyek, a legrosszabbat viszont akkor tesszük magunkkal, ha egy zsúfolt kocsmában múlatjuk az időt.

– A listát annak függvényében állítottuk össze, hogy az egyes aktivitások mennyire követelnek fizikai érintkezést – írta a Texasi Orvosok Szövetsége. – Nem annyira a végzett munka volt itt a fontos, inkább az, hogy a tevékenységek közben mennyire vagyunk közel embertársainkhoz – tette hozzá.

– Egyetértek a texasi kollégákkal abban, hogy mindennek az alapja a szociális távolságtartás – mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának egykori vezetője.

– Szerintem a legfontosabb lenne a távolságtartás, és nem értem, miért akar mindenki külföldre menni. Ha környező ország is az úti cél, mindenhol megugrott a fertőzések száma, így csak feleslegesen kockáztatjuk saját egészségünket – fogalmazott Ócsai.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések