A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Görög Kommunista Párt felhívására Molotov-koktélokkal támadtak a tüntetők a rendőrségre

Tűzpárbaj alakult ki a tüntetők és a rendőrök között. A zavargások szervezői azon háborognak, hogy egy új jogszabály az eddiginél szigorúbb feltételekhez köti a demonstrációk megtartását, és a szervezőket teszi felelőssé a résztvevők által okozott károkért.

Zavargásba torkollott egy kormányellenes tüntetés a görög fővárosban: több rendőr megsérült, miután a tüntetők Molotov-koktélokkal támadtak rájuk. Az elégedetlenkedők az új gyülekezési törvény ellen tiltakoztak, amely szigorú feltételekhez köti a demonstrációk szervezését. A kormány szerint a csaknem ötven évvel ezelőtti jogszabály lehetőséget adott arra, hogy meghonosodjon Görögországban az erőszakos megmozdulások és utcai vandalizmus hagyománya – hangzott el M1 Híradójában.

Szabályos tűzpárbaj alakult ki a tüntetők és a rendőrök között csütörtökön a görög fővárosban: az összecsapásban hat rendőr megsérült, kilenc tüntetőt letartóztattak, tizenötöt előállítottak.

Mintegy tízezer ember vonult Athén utcáira, és további ezrek tüntettek Görögország más városaiban egy csütörtökön elfogadott törvény ellen, ami az utcai tömegrendezvények és tüntetések szervezését szabályozza. Görögországban ugyanis a 2008-as gazdasági világválság óta rendszeressé váltak az erőszakos utcai zavargások, amelyek gyakran halálos kimenetelű összecsapásokba torkolltak.

Az új jogszabály az eddiginél szigorúbb feltételekhez köti a demonstrációk szervezését és megtartását, és a szervezőket teszi felelőssé a résztvevők által okozott károkért. A törvény felhatalmazza továbbá a hatóságokat a tüntetések betiltására, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az veszélyezteti a lakosság biztonságát.



A csütörtöki megmozdulásokat a Görög Kommunista Párt és más baloldali érdekképviseletek szervezték, amelyek szerint a törvény felér egy puccsal.

Ellenzéki pártok és nemzetközi szervezetek is bírálták a törvényt: Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök, a Sziriza párt elnöke például a fasiszta rezsimek döntéseihez hasonlította a jogszabályt, és azzal vádolta meg a konzervatív kormányfőt, hogy mindenféle tüntetést el akar fojtani az országban.

Kiriákosz Micotákisz kormányfő azonban úgy véli: éppen az erőszakos zavargásokkal szemben kell megvédeni a görög demokráciát.

„Az emberek tüntetéshez való joga ugyanolyan fontos, mint az ahhoz való jogunk, hogy szabadon eljussunk a kórházakba, munkába vagy otthonainkba. Egy demokráciában az egyik szabadságjog nem írhatja felül a másikat” – mondta a görög miniszterelnök.

A jogszabályt nagy többséggel fogadta el a parlament: a kormánypárt mellett az ellenzéki pártok egy része is támogatta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések