A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A cukor fogyasztása ebben az esetben járhat komoly egészségügyi kockázattal

A cukor fogyasztása elsősorban akkor járhat komoly egészségügyi kockázattal, ha annak mennyisége jóval meghaladja az ajánlott mértéket. Sajnos azonban ezt a határértéket nem nehéz átlépni, hiszen az élelmiszerek többsége bőven tartalmaz hozzáadott cukrot.

Cukorral kapcsolatos jelzések az élelmiszereken

Egy terméken abban az esetben tüntethetik fel, hogy cukormentes, ha cukortartalma nem haladja meg a 0,5 grammot 100 grammonként vagy 100 milliliterenként. A "hozzáadott cukrot nem tartalmaz" felirat abban az esetben alkalmazható, amennyiben az adott élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat, illetve egyéb, az édesítő hatásuk miatt használt összetevőket. Csökkentett cukortartalmúnak akkor tekinthető egy termék, ha energiatartalma ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékeké. Ha pedig az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, úgy a címkén a "természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz" feliratnak kell szerepelnie.

Ideális cukormennyiség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint optimális az, ha a teljes kalóriabevitelünk csak tizedrészét fedezzük hozzáadott cukorral, de még jobb, ha ennek inkább a felét. Ez napi szinten körülbelül 25 grammot jelent, ami nagyjából 6 teáskanál cukornak felel meg. Az ennél jóval nagyobb mennyiség fogyasztása hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

A túlzott cukorfogyasztás veszélyei

Az ajánlott mennyiséget rendszeresen meghaladó cukorbevitel egyaránt növeli a cukorbetegség, a szívinfarktus, a vérrögképződés (trombózis) és azelhízáskialakulásának veszélyét. Károsíthatja az idegsejteket, nyomelem- és vitaminhiány jöhet létre, valamint számolhatunk a belső elválasztású mirigyrendszer zavaraival is. A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, ami elősegíti aköszvénykialakulását.

A finomított cukor károsítja az anyagcserét és a hormonrendszer normális működését. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, azt az inzulinszintünk is megsínyli, ami akár a libidónkra is negatív hatással lehet. Megterheli a hasnyálmirigyet, valamint azt sem árt tudni, hogy a májmegnagyobbodás nemcsak a nagymértékű alkohol, hanem a túlzott cukorfogyasztókra is jellemző betegség, akár már gyermekkorban is. Ráadásul a finomított cukor fokozott idegességet, hiperaktivitást és agresszivitást válthat ki, és még pattanásokat is okoz.

A cukor ingerli a nyelőcsövet és a garatot, károsíthatja a beleket, és jócskán megnövelheti a gyomorsav mennyiségét, ami fekélyre hajlamosíthat, valamint gyakran okoz székrekedést, epehólyag-, gyomor- és bélgyulladást is, illetve szerepet játszhat egyes rosszindulatú daganatok megjelenésében. Nagy mennyiségű cukor fogyasztása kalciumhiányt is előidézhet, ami hosszú távon csontritkulást és fogromlást okozhat. Elmondható, hogy az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot.

Hozzáadott cukor nélkül

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogyha lefekvés előtt nassol, akkor szinte garantált a rossz alvás, amit a hirtelen megemelkedettvércukorszintokoz. Ha pedig nappal fogyasztunk nagyobb mennyiséget, akkor a koncentrálóképességünk szenvedi meg, hiszen a hozzáadott cukor akadályozza az agysejtjeink közötti kommunikációt. A sok édesség hangulatingadozásokkal jár együtt: először alaposan felpörget, utána pedig hirtelen kifejezetten levertek lehetünk. Látványosan csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítőképességünk. Annak érdekében, hogy mindezt elkerüljük, még a nassolásról sem kell lemondanunk: elég, ha olyan hozzáadott cukroktól mentes termékeket választunk, amelyek a szervezetünk kímélése mellett adják meg számunkra a tökéletes ízélményt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések