Hirdessen itt

Tállai András: a számok cáfolják Karácsony Gergelyt

A számok cáfolják Karácsony Gergely főpolgármestert, aki "azért siránkozik, mert elherdálta a hídfelújítás fedezetét" - nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzet hétfői számában.

 Szó sincs kormányzati megszorításról, a főváros anyagi ellehetetlenítéséről, Budapest jövőre tízmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, mint idén - jelentette ki az államtitkár.

A 2021-es költségvetés 857 milliárd forint önkormányzati támogatást tartalmaz, ami 118 milliárd forinttal, azaz 16 százalékkal több az ideinél. Továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv részeként számos beruházás és munkahelyteremtő fejlesztés indul jövőre, a gazdasági növekedés pedig várhatóan öt százalék lesz, ami jelentősen növelheti a települések iparűzésiadó-bevételét is - nyilatkozta Tállai András.

A kormány ezen felül jövőre is támogatja az önkormányzati beruházásokat a Modern városok és a Magyar falu programmal, és ­uniós támogatásokra is lehet számítani, mindezek összértéke megközelíti a négyszázmilliárd forintot - fűzte hozzá.

A járvány elleni védekezés költségeiből azonban mindenkinek ki kell vennie a részét, erről szól az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása, ami azonban nem kormányzati elvonás, hanem országos együttműködés, amelynek keretében gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek - fogalmazott.

Ebben azonban a főváros politikai vezetői, élükön Karácsony Gergellyel, úgy látszik nem akarnak részt venni, számukra a szolidaritás nem jelent semmit - jegyezte meg Tállai András.

Az államtitkár szerint nem igaz, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre.

Valójában tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Bár szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest nagyjából 25 milliárd forinttal több helyiiparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik - mondta.

Tállai András úgy vélte: egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt.

A rekonstrukció körüli fővárosi káoszból azonban látszik, hogy Karácsony Gergely nem alkalmas vezető - jelentette ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések