Hirdessen itt

Sziklakatuszcsempész-hálózatot göngyölítettek fel az amerikai-mexikói határon

Több ezer sziklakaktuszt foglaltak le texasi rendőrök attól a csempészhálózattól, amelyet az amerikai-mexikói határon göngyölítettek fel.

A kövirózsához hasonlító, élő sziklának is nevezett sziklakatusz (Ariocarpus fissuratus) a texasi Big Ben nemzeti park sivár síkságain nő leginkább. "Nem tipikus kaktuszok. Egyáltalán nincsenek tüskéik, ők a kaktuszok teddy mackója, oly puhák és bársonyosak" - idézte Karen Little botanikust a The Observer című vasárnapi brit lap online kiadása.

Ezeknek a katuszoknak több évtizedre van szükségük ahhoz, hogy kifejlett példánnyá nőjenek, vadon nagyon sérülékenyek, mivel a vaddisznók megeszik a gyökereiket. De most egy még veszélyesebb ragadozó leselkedik utánuk. A legnagyobb veszélyt az ember jelenti rájuk" - tette hozzá Little.

Az Ariocarpus nemzetséghez tartozó növény a gyűjtők által igen kedvelt faj Európában és Ázsiában, és ezért vonzza a szervezett bűnbandákat - mondta Phillip Land, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat titkos ügynöke, aki a Big Ben sziklás sivatai területeiért felel.

Land kaktuszrendőrei a ritka növény mintegy négyezer példányát foglalták le a csempészektől. Ez igen csekély mennyiség, figyelembe véve, hogy évente több tízezer kaktuszt tépnek ki élőhelyéről.

A növénynek hallucinációt előidéző képességet tulajdonítanak, ezért tartják értékesnek, de a kertészek és kaktuszgyűjtők körében is nagy a kereslet iránta - tette hozzá Land.

"Ezek az emberek veszélyeztetik a kihalás szélén álló fajokat és megölik a helyi ökoszisztémákat" - hangoztatta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések