Közel négyéves mélypontra lassult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben májusban, ami nagyrészt az energiaárak csökkenésére vezethető vissza.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott végleges, az előzetessel megegyező és az elemzői várakozásokkal is összhangban álló adata szerint éves összehasonlításban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami 2016 júniusa óta a legkisebb érték.

Áprilisban 0,3, márciusban 0,7, februárban 1,2, januárban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Egy évvel ezelőtt, tavaly májusban még 1,2 százalékos volt az emelkedés.

Az energiaárakat nem számolva májusban 1,4 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak az euróövezetben, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,9 százalékra rúgott.

A 27 tagú unióban az euróövezetnél gyorsabban, 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban. Ez azonban így is lassuló trendet tükröz, ugyanis áprilisban 0,7 százalékra, márciusban 1,2 százalékra, februárban 1,6 százalékra, januárban pedig 1,7 százalékra rúgott a pénzromlás éves üteme, míg tavaly májusban 1,6 százalékra.

Havi összevetésben az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkentek, az unió egészében pedig stagnáltak a fogyasztói árak májusban.

Az év ötödik hónapjában 20 országban csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben, a legnagyobb mértékben Észtországban (-1,8 százalék), Luxembourgban (-1,6 százalék), valamint Cipruson és Szlovéniában (egyaránt -1,4 százalék).

Két uniós tagállamban stagnált, ötben pedig emelkedett az éves infláció. A legmagasabb értéket Lengyelországban (3,4 százalék), Csehországban (3,1 százalék) és Magyarországon (2,2 százalék) mérték.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Tavaly egy hónapban sem érte el a 2 százalékot a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme, a legmagasabb értéket, 1,7 százalékot áprilisban mérték. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek