Hirdessen itt

Megrongálták Colbert szobrát a francia nemzetgyűlés előtt

Vörös festékkel leöntötték kedden Jean-Baptiste Colbert-nek, a XVII. századi Franciaország meghatározó gazdaságpolitikusának a francia nemzetgyűlés előtt álló szobrát, amelyre "Négrophobie d’Etat" ("Állami négerfóbia") feliratot festettek. Az elkövetőt őrizetbe vették – közölték parlamenti források.

Colbert a francia történelemkönyvekbe a merkantilista gazdaságpolitika megalkotójaként került be, aki XIV. Lajos, a Napkirály pénzügyminisztereként Franciaországot Európa egyik vezető hatalmává tette. Ugyanakkor az ő nevéhez fűződik az úgynevezett fekete kód kidolgozása is 1685-ben, amely a rabszolgaságot szabályozta a francia gyarmatokon.

Párizsban a francia nemzetgyűlés előtt álló szobrát kedden először tetőtől talpig leöntötték vörös festékkel, majd a talapzatra firkálták az említett feliratot. Az úgynevezett "Négerfóbia-ellenes brigád" a Twitteren közzétett egy videót, amelyen előállítás közben a rongáló azt mondja: "Ami tiltott, az a rasszizmus. Ez a férfi dicsőítette a négerfóbiát."

Franciaországban nem ez az első alkalom, hogy történelmi személyiségek emlékműve vagy szobra az emlékezéspolitikai viták kereszttűzébe kerül. Emmanuel Macron államfő a 2017-es elnökválasztási kampányban emberiesség elleni bűntettnek nevezte a gyarmatosítást, ami heves tiltakozást váltott ki a jobboldalon, és közéleti vitát gerjesztett a médiában. Macron akkor azt is hozzátette, hogy "nem szabad a múltat teljesen kitörölni". A múlt héten pedig jelezte, hogy "Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat".

Vasárnap az észak-franciaországi Lille-ben Louis Faidherbe tábornok szobrára írták fel vörössel, hogy "telepes" és "gyilkos", egy nappal azt követően, hogy a köztéri emlékmű eltávolítását követelték egy megmozduláson. A lille-i születésű hadvezér és politikus 1854 és 1861, majd 1863 és 1865 között Szenegál kormányzója volt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések