Hirdessen itt

Lengyel elnökválasztás: szoros küzdelmet várnak a második fordulóban

Szoros küzdelmet várnak az elemzők a lengyel elnökválasztás július 12-i második fordulójában, amelyben a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje mérkőzik meg egymással.

A kormányhoz távolságtartással viszonyuló Wprost jobbközép hetilap kommentátora, Joanna Miziolek jelentősnek minősítette az államfő előnyét az első forduló után. Megjegyezte: Dudának is, Trzaskowskinak is nehéz lesz új szavazókat szereznie az alulmaradt ellenzéki jelöltek táboraiból. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak (6,75) hívei – akik Duda lehetséges támogatóinak számítanak – részben otthon maradhatnak a július 12-i szavazáskor, miután Bosak vasárnap este kijelentette: a Konföderáció egyik befutó politikust sem fogja támogatni.

Miziolek szerint Trzaskowskinak is nehéz lesz új szavazókat megnyernie, miután a magas, 64 százalék körüli részvételi aránnyal lezajlott első fordulóban már „elnyelte” a várakozásokon alul szereplő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke (2,37 százalék) és Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő (2,21 százalék) támogatóit.

Tomasz Zukowski politológus a Radio Wnet konzervatív csatornán úgy vélekedett: a Konföderáció hívei fele-fele arányban áramolhatnak át a két befutóhoz. Dudához pártolhatnak át, bár kisebb arányban, a harmadik helyen végzett, függetlenként induló Szymon Holownia eddigi támogatói is – mondta Zukowski.

A Rzeczpospolita jobbközép, a kormányhoz távolságtartással viszonyuló napilapnak Jaroslaw Flis politológus azt mondta: az első forduló eredményei a megmérettetés kiegyensúlyozottságát jelzik, és Duda nem határozott főesélyesként szerepel majd a második fordulóban. Flis a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak is nyilatkozott, és úgy vélte, hogy a legérdekesebb Holownia választóinak a magatartása lesz. „Látjuk az ellenzéki szavazók csoportját, akik viszont más jelöltet keresnek, mint a Polgári Platformét”.

Marcin Palade politológus szerint az alulmaradt jelöltek pártolóinak csak háromnegyede készülhet a július 12-ei szavazásra, közülük Trzaskowskinak legalább 75 százalékot kellene megnyernie ahhoz, hogy megelőzze Dudát.

Rafal Chwedoruk politológus viszont úgy látja: a második forduló kimenetelét azok a szavazók döntik el, akik nem vettek részt az elsőben.

A TVN kereskedelmi hírtelevízió a vasárnapi exit poll eredményeket követően közölt felmérésben Dudának 45,4 százalékos, Trzaskowskinak 44,7 százalékos eredményt jelzett a második fordulóban. A felmérés szerint a szavazók közel 10 százaléka még nem döntötte el, kire voksoljon.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések