A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai erők németországi csökkentése ne gyengítse Európát

Lengyelország kiáll azért, hogy a Németországban állomásozó amerikai erők esetleges létszámcsökkentése ne gyengítse Európát - jelentette ki a lengyel államfői kabinetfőnök szerdán, nem zárva ki, hogy a lengyel és az amerikai elnök a közeli jövőben tárgyal a témáról.

Krzysztof Szczerski kabinetfőnököt, Andrzej Duda elnök külügyi államtitkárát a lengyel közszolgálati rádió annak kapcsán kérdezte, hogy a Politico amerikai napilap hírportálja megírta: Duda feltehetőleg jövő héten Washingtonban egyeztet Donald Trump amerikai elnökkel.

"Amennyiben jön hivatalos meghívás, sor kerül a látogatásra" - reagált a sajtóértesülésre Szczerski.

Hozzátette: Varsó az utóbbi hetekben "nagyon intenzív tárgyalásokat folytat az amerikai féllel", ezek témája az energetikai együttműködés és a Három Tenger Kezdeményezés keretében tervezett közép- és kelet-európai infrastrukturális fejlesztések mellett az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének növelése is.

Utalva Trump hétfői bejelentésére, amely szerint Washington 34,5 ezerről 25 ezerre csökkenti a Németországban állomásoztatott katonák számát, Szczerski hangsúlyozta: Varsó kiáll azért, hogy "a németországi létszámcsökkentés ne az európai létszámcsökkentést jelentse".

Egyúttal - a lengyel miniszterelnök és a külügyminiszter korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan - Szczerski "teljesen önálló témának", a német-amerikai kapcsolatok kérdésének nevezte a Németországra vonatkozó amerikai döntést, amely azonban - mint a kabinetfőnök mondta - "jelentéssel bír az egész NATO számára".

A kabinetfőnök megerősítette: Lengyelország a tavaly szeptemberben Duda és Trump által aláírt, az Egyesült Államok megerősített, állandó lengyelországi katonai jelenlétéről szóló megállapodás teljesítésére törekszik. "Megnövelt amerikai jelenlétet akarunk a NATO egész keleti szárnyán, ezen belül Lengyelországban" - tette hozzá.

A Reuters hírügynökség korábbi értesülései szerint a Németországból kivezénylendő amerikai csapatok egy részét Lengyelországba, valamint más NATO-államokba telepítik át.

A tavalyi lengyel-amerikai biztonságpolitikai nyilatkozat értelmében ezer katonával emelik a Lengyelországba 2017-ben állandó rotációs jelleggel telepített, jelenleg mintegy 5 ezer fős amerikai alakulatok létszámát.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések