Hirdessen itt

A lengyel egészségügyi miniszter két településen kizárólagos levélszavazást javasol

Kizárólagos levélszavazást javasolt pénteken két, a koronavírus-járvány által kiemelten érintett településre vonatkozóan Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter az országos választási bizottságnak (PKW). Az országban a jövő héten elnökválasztást tartanak.

Javaslatát Szumowski azzal indokolta, hogy a mintegy 8 ezer lakosú, közép-lengyelországi Baranów kisvárosban és a több mint 5 ezer lakosú Marklowice sziléziai faluban jelenleg 10 ezer lakosra számítva több mint száz fertőzöttet jegyeznek. Országos viszonylatban ez a mutató 8,16. Baranówban egy bútorgyárban alakult ki járványgóc, Marklowicében pedig a fertőzöttek a környékbeli szénbányák dolgozói.

A miniszteri javaslat alapján a PKW hétfőig rendelheti el a kizárólagos levélszavazást az említett helységekben. A lengyel elnökválasztás első fordulóját jövő vasárnap rendezik, a koronavírus-járvány miatt a törvényalkotók lehetővé tették a vegyes - hagyományos és levélbeli - voksolást.

Levélben mindenki szavazhat, aki ezt a szándékát keddig jelezte az illetékes polgármesteri hivatalnál. Hatósági közlés szerint erre a szavazási formára közel 150 ezren regisztráltak a szavazásra jogosult több mint 30 millió lengyel állampolgár közül.

Lengyelországban péntek délelőtt 14 284 volt az aktív koronavírusos fertőzöttek száma. 15 698-an felgyógyultak, 1334 fertőzött ember elhunyt. A sziléziai bányavidéken kialakult járványgócot sikerült ellenőrzés tartani, a Sziléziai vajdaságban szerdától "jelentősen csökken" a fertőzések száma - közölte pénteken Jacek Sasin kormányfőhelyettes. Szumowski miniszter aláhúzta: a korábban a bányászok között kimutatott, általában tünetmentes fertőzések magas száma (több mint 5 ezer eset) azzal függ össze, hogy rendkívül széles körű tesztelést rendeltek el a munkásoknál és családjaiknál.

Lengyelországban június elején már jelentősen enyhítettek a járvány miatt hozott korlátozásokon, a szájmaszk viselése például csak a középületekben kötelező. Múlt szombaton feloldották a határzárat az Európai Unió országaiból érkezők számára. A LOT lengyel állami légitársaság június 1-től megújította belföldi járatait, július 1-től a társaság európai járatai is indulnak.

Az újraindított járatokon betartandók az egészségügyi szabályok, kötelező a szájmaszk használata. Jadwiga Emilewicz kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter pénteken közölte: a LOT összes menetrend szerinti és charterjáratán július 1-től megszüntetik az eddig érvényes szabályt, mely szerint csak az ülőhelyek fele foglalható el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések