Hirdessen itt

KINCS: nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve

Nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Molnár Balázs, aki maga is háromgyermekes édesapa, elmondta: az elmúlt tíz évben mindössze egy évvel nőtt az édesapák átlagéletkora. Némi átrendeződés tapasztalható azonban: a 35 év alatti édesapák száma húsz százalékkal csökkent, míg a 40 év felettieké megduplázódott. Arról is beszélt: a családvédelmi akcióterv bevezetését követő saját felmérésük szerint több férfi szeretne kettő vagy három gyermeket, mint nő.
Magyarországon döntően a kétkeresős családmodell érvényesül, de a férfiaktól tradicionálisan elvárják, hogy gondoskodjanak a család anyagi biztonságáról, azonban egyre nagyobb az igény arra is, hogy minőségi időt töltsenek a gyermekeikkel - mondta. Beszámolt egy a koronavírus-járvány alatti kutatási eredményükről is, miszerint az emberek 24 százaléka tudott több időt tölteni a családja körében, és a családok 40 százalékában jobban tudták megélni a hétköznapokat úgy, hogy össze voltak zárva.
Kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akiknek jó viszonyuk volt az édesapjukkal, 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek boldog felnőttek, mint akiknek nem. Hozzátette: a családjuk életében aktívan részt vevő férfiaknak a többieknél négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések