Hirdessen itt

Csökkentek a termelői árak Németországban májusban

A vártnál is nagyobb mértékben csökkentek a termelői árak Németországban májusban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett jelentése szerint éves összevetésben 2,2 százalékkal estek vissza a termelői árak, ami 2016 júniusa óta a legrosszabb érték. Elemzők 2,1 százalékra számítottak az áprilisban mért 1,9 százalékos csökkenés után.

Áprilishoz képest 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak Németországban. Elemzők 0,3 százalékot vártak az előző hónapban mért 0,7 százalékos havi összevetésű visszaesés után.

Májusban éves összevetésben az energiaárak 7,9 százalékkal, a félkész termékek ára pedig 2,6 százalékkal csökkent, míg a tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékkal, a termelőeszközök pedig 1,1 százalékkal drágultak.

Az energia és azon belül is különösen a kőolajtermékek árának erős csökkenése nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány közepette jelentősen csökkent a kereslet.

Az energiaárakat nem számítva éves összevetésben 0,3 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,2 százalékkal estek vissza a termelői árak májusban.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken legyen.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések