Hirdessen itt

Állandóan fáradt vagy, puffadsz, és sokat fáj a hasad? 8 étel, ami pótolja a káliumot

A kálium hozzájárul az izmok, a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A kálium egy olyan ásványi anyag, amely az emberi szervezet számára nagyon hasznos, hiszen ennek hiánya magas vérnyomáshoz - ezzel együtt a szívroham magasabb kockázatához -, szív- és érrendszeri betegségekhez, nehézkes emésztéshez, székrekedéshez, hasfájáshoz és fáradékonysághoz vezethet.

A túlzott sóbevitel, a nem megfelelő folyadékpótlás, de akár hányással, hasmenéssel járó bélrendszeri problémák miatt is káliumhiány alakulhat ki a szervezetben olyan tünetekkel, mint például a fejfájás, fáradékonyság, izomgyengeség, szédülés.

A kálium hozzájárul az izmok, a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Mivel sok élelmiszer tartalmaz káliumot, a változatos étrend biztosítja a szervezet számára a szükséges napi adagot, ez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által elfogadott ajánlott beviteli érték 2000 milligramm. Túladagolása természetes forrásból nem valószínű, napi 15-20 gramm kálium okozhat súlyos tüneteket - veseelégtelenséget, a szívverés lelassulását, legrosszabb esetben megállását -.

Mivel a kálium segít az izomépítésben és az izmok megfelelő működésében, fontos tápanyag azok számára, akik diétába kezdenek, hiszen minél nagyobb az izomtömeg, annál több kalóriát égethet el vele az ember.
A gombák közül a vargánya tartalmazza a legtöbb káliumot, 10 dekagramm 580 milligrammot. Készíts belőle isteni gombás-kakukkfüves-barna rizses rizottót!
A mák az egyik legjobb káliumforrás, hiszen 10 dekagramm 1105 milligrammot tartalmaz. A mákos-almás paleosütit kókuszliszttel, zabpehellyel turbózhatod fel.
Az egyik legjobb káliumforrás a banán, 500 milligrammot tartalmaz ebből az ásványi anyagból. Egy napindító banános-chia magos turmix az anyagcserédet is felpörgeti.
Kálium a hüvelyesekben, babfélékben is megtalálható. A lencse 1550 milligrammot, a borsó 325-öt, a száraz bab 1120-at, a csicseriborsó pedig 875-öt tartalmaz belőle. Utóbbiból finom humusz, fűszeres leves vagy krémleves is készülhet.
Az édesburgonya 670 milligramm káliumot tartalmaz, emellett kiváló fogyókúrás köret is, mivel egészséges, laktató és kalóriaszegény. Rozmaringgal sütve isteni köret.
A cékla 100 grammja 260 milligramm káliumot tartalmaz, rosttartalma hozzájárul a megfelelő emésztéshez, nitráttartalma edzés alatt növeli az izmok oxigénellátottságát, ezáltal az izomszövet épülését. Készíthetsz belőle turmixot, de akár céklaspagettit is.
10 dekagramm dió 1710 milligramm káliumot tartalmaz, ezzel szinte meg is van a napi ajánlott mennyiség. A magas kakaótartalmú étcsokoládékban pedig 1600 milligramm van, így a kettőt kombinálva érdemes fogyasztani, de a cukorbevitelre figyelj!
Az olajos magvak is remek káliumforrások, a mandula 890-et, a tökmag 920-at, a földimogyoró 920 milligrammot tartalmaz. Készíts belőlük házi müzliszeletet, ami egészségesebb a bolti változatoknál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések