Hirdessen itt

A román kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a családi pótlék megduplázásáról szóló törvényt

A román kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a családi pótlék megkétszerezéséről szóló törvényt, mivel a parlament nem jelölte ki, hogy milyen költségvetési pénzből hajtsák végre a juttatás emelését - közölte hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő pártja vezető testületének ülése után beszélt erről. Elmondta, hogy hasonló esetekben az alkotmánybíróság igazat adott a kormánynak, így remélik, hogy ezúttal is sikerrel járnak. Orban kifejtette, hogy az idén nem lehet megkétszerezni a családi pótlék értékét, ezt ugyanis nem bírná el a költségvetés. Rámutatott: fokozatosan lehet emelni a juttatás értékét, de nem említette, hogy konkrétan hány százalékos növekedést tart elviselhetőnek az államháztartás szempontjából.

A román parlament június elején másodszor is a családi pótlék megduplázása mellett szavazott, elutasítva a januárban elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely augusztus 1-jéig elhalasztotta volna a pótlék korábban már megszavazott, százszázalékos emelését. A parlament által először tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint a megduplázás után minden 2 és 18 év közötti gyerek után 300 lej (21 300 forint) családi pótlék járna a jelenlegi 150 lej helyett, a 3 és 18 év közötti fogyatékos gyerekek után pedig 600 lej a jelenlegi 300 helyett.

Romániában az idén önkormányzati és parlamenti választások is lesznek. Gazdasági elemzők arra figyelmeztettek, hogy az államháztartás nagyon nehéz helyzetben van, mert az idén 6,7 százalékos GDP-arányos deficitre számít a kormány, és félő, hogy a választási kampány hevében a populista intézkedések következtében a deficit akár 10 százalékra is megemelkedhet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések