Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A hagyományos Gundel-palacsinta receptje - Dióval gazdagon töltve, ínycsiklandó csokiöntettel

A mennyei Gundel-palacsintával mindig nyert ügyed van.

Tudtad, hogy a Gundel-palacsinta eredeti receptje nem a híres vendéglátós dinasztiához, hanem  Márai Sándor feleségéhez köthető? Gundel Károly tőle kérte el, majd tette népszerűvé. Pocsayné Vincze Tünde is rengeteg bókot begyűjtött már ezzel a recepttel.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Palacsintatésztához
* 1,5 bögre tej
* 1 bögre liszt
* 0,5 bögre szódavíz
* 2 tojás
* 1 evőkanál cukor
* 1 zacskó vaníliás cukor
* 1 csipet só

Töltelék hozzávalói
* 30 dkg darált dió
* 10 dkg cukor
* 2 dl tej
* reszelt narancshéj
* őrölt fahéj
* rumaroma

Csokikrém
* 2 dl tej
* 2 dl tejszín
* 3 tojássárgája
* 9 dkg étcsoki
* 5 dkg vaj
* 5 dkg cukor
* 2 evőkanál kakaópor
* 1 kávéskanál étkezési keményítő
* 1 csomag vaníliás cukor
* rumaroma

Díszítéshez
* 2 dl tejszín
* porcukor

Elkészítés:

A tésztához tedd egy nagy tálba a lisztet, öntsd hozzá a tejet, keverd simára gépi habverővel, majd dolgozd bele a többi hozzávalót is. Arra ügyelj, hogy a tészta ne legyen se túl híg, se túl sűrű. Hagyd pihenni legalább 20 percig, majd kevés olajon süsd ki a palacsintákat.

A töltelékhez a diót daráld meg, és keverd össze a cukorral. A tejet öntsd egy fazékba, és tedd fel forrni. Ha már meleg, rakd bele a cukros diót, és főzd fel. Majd tedd félre hűlni, és ízesítsd a keveréket reszelt narancshéjjal, rumaromával, őrölt fahéjjal. Ha a töltelék egy kicsit hígnak tűnik, tehetsz bele kevés zsemlemorzsát is.

A csokikrémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd add hozzá  az étkezési keményítőt. Öntsd egy másik fazékba a tejet, és kezdd melegíteni. Ha már langyos, rakd bele az apróra tördelt csokit és a vajat, kicsivel később öntsd bele a cukros tojássárgákat, és főzz sűrű krémet. Majd keverd bele a kakaóport, a rumaromát, a végén pedig forgasd össze a keményre felvert tejszínnel.

A palacsintát rakd egy tányérra, az egyik felét kend meg a diós krémmel, és hajtsd háromszög alakúra. Szórd meg porcukorral, és öntsd le csokikrémmel. Tálalás előtt a tejszínt verd kemény habbá, töltsd nyomózsákba, és díszítsd vele a palacsintát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések