A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tömeges elbocsátásokra készülnek a német vállalatok

Csökkentett beruházások a feldolgozóiparban és nagy számú leépítések a német ipari és kereskedelmi szektorokban – a DIHK felmérése szerint a járványvédelmi intézkedések gazdasági következményei jóval súlyosabbak, mint azt korábban gondolták. 

A DIHK felmérése Eric Schweitzer, a szervezet elnöke szerint “döbbenetes adatokat” tárt fel:

a feldolgozóipari vállalatok közül minden második beruházásainak elhalasztására, vagy teljes törlésére készül. Az ezernél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál pedig már egyenesen kétharmados ez az arány.

Holott a német feldolgozóipar normál esetben “innovációs motorként” semmilyen más ágazathoz nem mérhető mértékben fektet be kutatási-fejlesztési beruházásokba – mutatott rá a dpa hírügynökség által megtekintett dokumentumban.

A felmérés alapján egyértelmű: a feldolgozóipar a legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak.

“Aggodalommal tölt el amikor azt látom, hogy saját jövőjükön kénytelenek spórolni az iparvállalatok” – mondta Schweitzer. Hozzátette: a vállalatok 43 százaléka általános költségcsökkentésre készül, 35 százalékuk pedig létszámcsökkentésre is.

A DIHK elnöke szerint nem kérdés, a válság mély nyomot fog hagyni a vállalatok mérlegén, s hiába folyt a termelés több üzemben csökkentett kapacitással, Németország nagyon messze van a “normális állapotok helyreállításától”. Kiemelte, hiába is térne vissza minden a megszokott kerékvágásba, a vállalatoknál hiányozni fognak a beruházások finanszírozásához szükséges pénzeszközök, aminek súlyos összgazdasági következményei lesznek, mivel a feldolgozóipar állítja elő a bruttó hazai termék egy negyedét.

Recesszióban a német gazdaság

Az első negyedévben az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint 2,2 százalékkal, a 2009-es gazdasági válság óta a legnagyobb és a német újraegyesítés óta a második legnagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék (GDP). A német kormány pedig a teljes évre hat százalékot meghaladó éves GDP-csökkenést vár. Gazdaságélénkítésre milliárdos összegeket mozgósított a kormány, miközben milliók kerültek részmunkaidős foglalkoztatásba.

Mivel a német gazdaság erősen exportorientált, ezért nem csak Németország, de a beszállítóországok problémái is igen érzékenyen érintik az ipart. A beszállítói láncolatban bekövetkezett fennakadások, a visszaeső kereslet, a logisztikai problémák a vállalatok legalább negyedének okoztak komoly fejtöréseket. A termelővállalatoknak háromnegyede tapasztalta a kereslet és a megrendelések csökkenését.

A határzárak és szállítási nehézségek rávilágítottak az elhibázott, globalista gazdaságpolitikára. Sok német cég már meg is kezdte a beszállítói hálózat átszervezését regionális és európai bázisra. A termelővállalatok és nagykereskedelmi cégek 17 százaléka új beszállítók keresésébe kezdett, elsősorban Németországban és az uniós tagországokban.

Nagyon valószínű azonban, hogy a jövőben az iparvállalatok nagyobb hangsúlyt helyeznek majd az ellátási biztonságra a beszállítóik kiválasztásakor

– mondta Erik Schweitzer.

(napi.hu nyomán – Fotó: Pixabay)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések