Hirdessen itt

Omlós epres, rácsos pite vaníliás krémmel: ezek az arányok mindig beválnak a tésztához

Az epres pite sokkal finomabb lesz, ha nem pudingot használsz, hanem a vaníliás krémet is saját magad készíted el.

A mézédes eper, a házi vaníliás krém és az omlós, rácsos tészta együtt mindig nagy siker. A klasszikus linzer tökéletes alap hozzá, tehát a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerülnek a tésztába. A rácsos változat is nagyon mutatós, és csak egy-két perccel tart tovább, mint a sima pite.

Hozzávalók:

A tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csipet só

A krémhez
- 40 dkg eper
- 2.5 dl tej
- 2.5 dl tejszín
- 3 db tojássárga
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- 2 rúd vanília

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a porcukorral, a sóval és a sütőporral. Morzsold össze a hideg vajjal, üsd bele az egyik tojást, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Oszd el kétharmad-egyharmad arányban, és letakarva tedd a hűtőbe. Közben készítsd el a krémet.

Öntsd egy lábosba a tejszínt, rakd hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét, és kezdd melegíteni vízfürdő felett. Egy külön edényben keverd simára a tejet a tojássárgákkal, részletekben add hozzá a lisztet, és csorgasd a tejszínbe. Állandóan kevergetve főzd sűrűre, de vigyázz, nehogy felforrjon, mert kicsapódik a tojás.

Pihentetés után a tészta háromnegyedét nyújtsd ki, a többit tedd félre. Egy tepsit vajazz ki, és béleld ki a kinyújtott tésztával. Öntsd bele a vaníliás krémet, a tetejét rakd ki megmosott, lecsepegtetett, feldarabolt eperrel. A kisebb tésztát is nyújtsd ki, és rácsozd fel. A megmaradt tojást verd fel, és kend meg vele a rácsokat. Előmelegített sütőben, 190 fokon süsd addig, amíg a tészta megpirul, ez körülbelül 35 perc.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések