A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így indul újra az életünk a járvány árnyékában

Szabadon látogathatók a strandok, a játszóterek, a parkok, de fő az óvatosság.

 A fővárosban is megkezdődött a védekezés második szakasza, ami azt jelenti: a budapestiek újra fellélegezhetnek, fokozatosan vége a több hete tartó kijárási korlátozásnak! Eközben vidéken is újabb szabályokon lazítanak.

Orbán Viktor miniszterelnök a hét végén bejelentette: Budapest mindig két hét késéssel követi majd a vidéket. Sok fővárosban élő ember ujjongva fogadta a hírt, hiszen újra megnyitnak a szabadtéri múzeumok, az állatkert és az éttermek, a kávézók teraszai.

Jónás Gábor, a XIII. kerületi Fragola cukrászda üzemeltetője lázasan készül az újranyitásra. – A szabályok szigorúak, így azoknak eleget téve jelenleg csak három asztalt tudtunk kitenni a teraszra, de így is nagyon örülünk annak, hogy visszatérhetünk. A környékbeli irodákból sokan jártak hozzánk, ám félő, hogy az újranyitáskor még nem fognak jönni, de azért bízunk a legjobbakban – mondta Gábor.

Vidéken már az éttermek belső terei is megnyithattak, a legtöbb kisvárosban itt-ott kimerészkednek az emberek lakásaikból. A korlátozások feloldása továbbra is fokozatosan történik, ezzel is elkerülve, hogy tömegek vonuljanak az utcára. Pontokba szedtük a Portfolio.hu alapján, milyen menetrend szerint folytatódik az élet vidéken és Budapesten egyaránt, ha a járványhelyzet nem lesz rosszabb.

Május 4-től vidék, május 18-tól Budapest
l A közterületek, a parkok is látogathatóak
 l A 9.00 óra és 12.00 óra közötti idősáv megtartása az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban
 l Valamennyi üzlet nyitva tarthat és látogatható
 l A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható
 l A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható
 l Vallási közösség szertartása, polgári házasságkötés és temetés tartható
 l A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható
 l A vendéglátóüzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

Május 18-tól vidék, június 1-jétől Budapest
 l Már a vendéglátóhelyek belső zárt terében is lehet tartózkodni
 l A vendéglátóüzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók kötelesek eltakarni az orrukat, a szájukat
 l A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható
 l Szálláshely fogadhat vendéget

Június 1-jétől vidék, június 15-től Budapest
 l A temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt
 l Étteremben is meg lehet ünnepelni a házasságot, zenészt is hívhatnak.

Nem lesznek nagy fesztiválok

Magyarországon a tömegrendezvényeket augusztus 15-ig nem engedélyezik. Ennek értelmében többek között a Sziget, a Volt fesztivál és a Balaton Sound is elmarad. Egyelőre úgy tűnik, nem feltétlenül kell lemondani a fesztiválélményről, legalábbis az augusztus második felében esedékes Strand Fesztiválra még lehet jegyeket vásárolni, az EFOTT pedig új időpontot tűzött ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések