Hirdessen itt

Nyugdíjemelés 2021 - szép összeggel emelkedhet jövőre a járandóság

Várhatóan hat százalékkal lesz több a nyugdíj jövőre, az öregségi ellátások és a fizetések közti szakadék azonban hosszú idő után először nem fog tovább nőni. Az mfor.hu szúrta ki, hogy a nemrég elkészült konvergenciaprogramban 3 százalékos inflációval számol a kormány 2021-re, márpedig a nyugdíjakat a pénzromlás tervezett mértékével megegyezően emelik. Ehhez azpnban hozzájön még a 13. havi nyugdíj jövőre beígért első negyede, így akár 6 százalékos is lehet a nyugdíj emelkedése.

Az év eleji 2,8 százalékos növeléssel 142 ezer forintra kúszott fel az átlagnyugdíj, ami jövőre háromszázalékos inflációval hozzávetőleg 146 ezer lehet. Erre az összegre viszont rárakódik a 13. havi nyugdíj első adagja, azaz egyheti pénz, amivel együtt, havi lebontásban 149 ezer forint lehet az átlagnyugdíj.

Az emelés mértéke ugyanakkor még nem biztos, hogy három százalék lesz, hiszen ezt a jövő évi költségvetés rögzíti majd. A 2021-es büdzsé tervezete épp a napokban készült el, a kormány várhatóan még a héten benyújtja a dokumentumot a parlamentnek, amely június végéig megszavazza azt. A jegybank decemberben még szintén 3 százalékos inflációt jósolt jövőre, március végén viszont már 3,4-3,5 százalékot.
Farkas András nyugdíjszakértő szerint megnehezíti a becslést a járvány okozta gazdasági helyzet, ugyanis a „kereslet-kínálat összes törvénye felborult”, de a három százalék reálisnak tűnik. – Ha viszont túlságosan alacsonyra lövik be a jövő évi inflációt, akkor a nyugdíjasok azt fogják tapasztalni, hogy nagyobb a drágulás, mint amekkora emelést kaptak, év elején is ezt láthattuk. Ebben az esetben utólag emelik a nyugdíjakat a tényleges inflációs szintre, de ekkor 10 hónapig gyakorlatilag hitelezői lesznek az államnak – magyarázta a nyugdijguru.hu alapítója.

Farkas úgy látja, meg kellene változtatni az emelés módszertanát, hiszen míg az elmúlt években a nyugdíjak 2-3 százalékkal, addig a fizetések 10-12 százalékkal nőttek. – Ez a típusú veszély a nyugdíjasokra nézve jövőre kisebb lesz, nem fog tovább nyílni az olló.

Az idősek viszont arányaiban a pénzük nagyobb részét költik el élelmiszerekre, amelyek az átlagnál jóval nagyobb drágulást produkáltak. A válság miatt pedig biztosan nem kapnak nyugdíjprémiumot idén.

Nem lesz felső határ

A korábbi szabályozáshoz képest 150 ezerrel többen kaphatják meg a 13. havi nyugdíjat – jelentette be szombaton Novák Katalin (42). A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egyúttal azt is közölte, hogy a támogatásnak nem lesz felső határa. A tervek szerint fokozatosan vezetik vissza a pluszjuttatást: 2021-ben egy-, 2022-ben két-, 2023-ban három-, 2024-ben négyheti 13. havi nyugdíjban részesülhetnek az idősek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések