A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így hat az egészségünkre, ha rendszeresen eszünk savanyú káposztát

Az ízletes savanyú káposzta rendkívül népszerű itthon, különösen a téli hónapokban. Néhány fogás elengedhetetlen összetevője, de nyersen is megéri enni, hiszen nagyon egészséges!

A savanyú káposzta az ünnepi időszak egyik főszereplője, de nemcsak az íze, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes enni.

A savanyú káposzta javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert

A savanyú káposztában található jótékony hatású baktériumok, probiotikumok nagyon jót tesznek az emésztésnek, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. A savanyú káposzta rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek olyan kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, a székrekedés, a puffadás és a túlzott gázképződés.

A savanyú káposztát már évszázadokkal ezelőtt olyan ételnek tekintették, mely erősíti a szervezetet és megvéd a betegségek ellen, amit tudományos kutatásokkal is igazolták. A savanyú káposztában található probiotikumok nélkülözhetetlenek az egészséges bélflórához, az pedig az immunrendszerünk fontos része, az egyik első védelmi vonal a szervezetünkbe jutó kórokozókkal szemben. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a betegséget okozó baktériumok elszaporodjanak. A savanyú káposztában emellett C-vitamint is találunk, ami szintén fontos az immunrendszer működéséhez.

Daganatos betegségek ellen is védhet

A daganatos betegségek évente több millió ember halálát okozzák világszerte, és hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak. Bár sok hajlamosító tényezőn nem tudunk változtatni, számos olyan dolog van, amit viszonylag könnyen megtehetünk, hogy a daganatos betegségek rizikóját csökkenthessük. A megfelelően összeállított étrend az egyik ilyen tényező.

A káposzta savanyítás nélkül is számos értékes antioxidánst és tápanyagot tartalmaz, a fermentáció során ezek mennyisége pedig csak tovább nő. Kutatások során úgy találták, hogy a káposzta és a savanyú káposzta fogyasztása különösen előnyös, ha az emlőrák és a prosztatarák rizikóját kívánjuk csökkenteni.

A savanyú káposzta az agyműködésre és a fogyásra is jó hatással van

A lelki állapotunk, a hangulatunk nagymértékben meghatározza, hogy mit (és persze, mennyit) eszünk, de ez visszafelé is igaz lehet. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogyan hat a bélflóra az agyműködésre, a stresszre, a hangulatra. A jótékony baktériumokban gazdag ételek, így a savanyú káposzta is képesek csökkenteni a feszültséget, jobb kedvre derítenek, javítják a memóriát. Emellett a szorongás, a depresszió és más problémák tüneteit is enyhíthetik.

Kalóriában szegény, tápanyagokban gazdag, a benne található rostoktól telibbnek érezzük magunkat. A savanyú káposztában lévő probiotikumok is támogathatják a fogyókúrát, például a zsír-anyagcserére gyakorolt pozitív hatásukkal.

A népi gyógyászat szerint a savanyú káposzta levével való öblögetés segítheti a szájban kialakult fájdalmas afták gyógyulását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések