Hirdessen itt

Hol fáj a vakbélgyulladás? Megtévesztő tünetekkel járhat, pedig fontos gyorsan cselekedni

A vakbélgyulladás tünetei más betegségekkel is összetéveszthetők, de a fájdalom helye és jellege megerősíti a gyanút.

A köznyelvben vakbélgyulladásként emlegetett heveny féregnyúlvány-gyulladás kínzó fájdalmat okoz, és azonnali műtétet igényelhet, ezért fontos tudni, milyen jellegzetes tünetek alakulhatnak ki miatta.

A vakbél apró nyúlványa a féregnyúlvány, amely az emlősállatoknál a cellulóz emésztését segíti, az embernél szerepe máig nem egészen tisztázott, feltehetően az immunitásban lehet némi szerepe. Heveny gyulladása azonban nem játék, súlyos szövődményekhez vezethet, ezért mielőbbi kezelést igényel.

A vakbélgyulladás tünetei

A vakbélgyulladás kezdeti fázisában a tompa, görcsös és egyre erősödő fájdalom jellemzően a has jobb alsó részén jelentkezik, a köldök közelében. A pontos hely egyénileg picit különbözhet, ez a szerv elhelyezkedésétől is függ.

A diagnózist kezdetben nehezíti, hogy a köldöktáji fájások más betegségekre, többek között Crohn-betegségre vagy epekövesedésre is utalhatnak. A vakbélgyulladás okozta fájdalom azonban nyomásra nagyon érzékeny, és mozgásra, köhögésre, rázkódásra is fokozódik, gyakran nyomásos vizsgálat erősíti meg az orvos gyanúját.

További tünetek

Az erősödő jobb oldali, majd kisugárzó hasi fájdalom mellett gyakran lépnek fel vakbélgyulladás során emésztési problémák: hányás, étvágytalanság, hasmenés, néha székrekedés, szűnni nem akaró puffadás. Ezután felléphet a hőemelkedés vagy a láz, hidegrázással.

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, a fájdalom pedig egyre erősödik, így az orvos számára megerősödött a gyulladás gyanúja, akkor a súlyos szövődmények, így a perforáció, a tályog vagy a hashártyagyulladás elkerülése érdekében azonnali műtéti beavatkozás, a féregnyúlvány eltávolítása szükséges. A korai fázisban ez rutinműtétnek számít, a halálozási arány összességében 0,01%.

Ha bizonytalanok a tünetek, az orvos mérlegelhet a műtét és a további vizsgálatok között: a diagnózist segíti a hasi ultrahang, illetve a laborvizsgálatok: a fehérvérsejtszám ugyanis vakbélgyulladás esetén jelentősen megugorhat, ahogy a CRP és a vörösvértest-süllyedés értéke is.

A vakbélgyulladás oka a legtöbbször a féregnyúlvány elzáródása, amely akár külső okból, így táplálékból, de lenövések, nyirokszöveti duzzanatok következtében is kialakulhat, így a kiürülni képtelen baktériumok gennyes gócot okoznak. Ritkábban más szerv gyulladása is átterjedhet a vakbél nyúlványára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések