A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hat szuper tanács a gyorsabb gyümölcstermesztéshez!

Az utóbbi időben egyre többen igyekeznek egy saját gyümölcskertet kialakítani birtokukon. Egyesek a kihívás miatt csinálják, míg mások szeretnének eltávolodni a vegyszerrel kezelt bolti gyümölcsöktől. 

Bármi is a cél, egy otthoni gyümölcskert hasznos és gazdaságos megoldás lehet – van azonban egy bökkenő. A helyzet az, hogy a legtöbb gyümölcsfának hosszú évekre van szüksége, hogy termőképessé váljon. Egyes fákra 7 vagy annál is több évek kell várnod, és ez idő alatt folyamatosan gondoskodnod is kell róluk. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis vannak olyan gyümölcsfák is, amiknek lényegesen kevesebb időbe telik termőképesre nőni, és akár 1-2 éven belül szüretelhetőkké is válhatnak, ha odafigyelsz rájuk. A következőkben néhány tippet olvashatsz arról, hogy hogyan termeszthetsz gyorsabban gyümölcsöket kertedben!

Vásárolj virágzó cserepes gyümölcsöket

Amikor egy kertészet kínálatát böngészed, keress olyan gyümölcstermő cserepes növényeket, amik éppen most virágzanak – tehát éppen most készülnek gyümölcsöt teremni. Tartsd azonban észben, hogy ha hazaviszed és átülteted őket, akkor jó eséllyel sokkot kapnak majd, aminek következtében átmenetileg megállnak a növekedésben és akár gyümölcseik is lepotyoghatnak.

Éppen ezért ne ültesd át őket rögtön, a tavaszi hónapokban. Miután hazavitted őket, gondozd őket ugyan úgy (öntözés, trágyázás), ahogy a kertészetben hozzászoktak. Erről kérdezd meg az eladókat! Ősszel aztán, miután leszüretelted a gyümölcseiket, átültetheted őket új helyükre. A legtöbb éghajlaton őszi átültetés sokkal kevésbé viseli meg a növényeket, és bőven lesz idejük tavaszig új erőre kapni.

Csak ne várj az ősz legvégéig, amikor már beköszönthetnek a keményebb fagyok. Tartsd észben, hogy a már termőképes korú növények általában drágábbak, mint fiatalabb társaik. Továbbá mivel terjedelmesebbek, nagyobb növénytartóra is van szükségük, így körülményesebb lehet hazaszállítani őket. Gondoskodj a rügyek védelméről a hazaúton!

Ültess hamar termő növényeket

Számos olyan szapora növényt is ültethetsz gyümölcskertedbe, amelyek már az ültetésük legelső évében is képesek teremni. Íme néhány ezek közül!

Eper – Az eper már abban az évben gyümölcsöt hozhat, amikor elülteted. A júniusban termő fajtákat márciusban kell elültetni, vagy persze vásárolhatsz előnevelt palántákat is. A folyton termő eperfajtáknál kevésbé probléma, ha elmulasztod a kora tavaszi ültetést, hiszen ezek a szezonban később is hozhatnak gyümölcsöt.

Primokán szeder – A legtöbb szeder florikán, ami azt jelenti, hogy a második évben növesztett vesszőkön hoz gyümölcsöt. Azonban vannak olyan úgynevezett primokán fajták is, amik már az első év vesszőin is képesek teremni, így sokkal hamarabb szüretelhetők, mint florikán társaik.

Primokán málna – Nem csak a szedernek, hanem a málnának is léteznek primokán fajtái.

Füge – Ha elég korán tudod elültetni őket, és a tél is késik egy kicsit, akkor akár már abban az évben szüretelhetsz fügefáidról, amikor kiülteted őket a szabadba. Ne lepődj meg, ha első körben még kevés gyümölcsöt hoznak – a következő évben már jóval többre számíthatsz!

Goji bogyók – A növénytartókban, gyökérdugványról nevelt goji bogyók akár már az első évben is teremhetnek. Ügyelj rá, hogy mély, tápanyagban gazdag talajba ültesd őket, aminek pH-értéke 6,5-7,0 között mozog. Kapjanak minél több közvetlen napfényt! Ha a kerti talajban, vagy nem megfelelő körülmények között nevelik őket, akkor a goji bogyóknak akár három évükbe is beletelhet, hogy termőképessé váljanak. Ennek az az oka, hogy főgyökeres növények, és ha sűrűbb talajba ültetik őket, akkor erőforrásaikat gyökerük megerősítésére fordítják, mielőtt rátérnének a gyümölcstermésre. A következő oldalon folytatom! 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések