A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyes nyugati országoknak megtiltották, hogy Moszkvához forduljanak segítségért

Egyes nyugati országoknak megtiltották szövetségeseik, hogy orosz segítséget kérjenek a Covid-19-járvány elleni küzdelemhez - állította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Global Times című kínai napilapban megjelent, az orosz hírügynökségek által csütörtökön ismertetett cikkében.

 "A dolog odáig fajult, hogy a hazámat azzal vádolták meg, hogy a humanitárius és orvosi segítségnyújtást +geopolitikai befolyásának megerősítésére+ kívánja felhasználni. Az alapvető diplomáciai normáknak ellentmondó, megalázó tilalomig annak ügyében, hogy Oroszországhoz forduljanak orvosi-humanitárius támogatásért, függetlenül attól, mennyire katasztrofális a helyzet" - írta az orosz diplomácia vezetője.

"Kiderült, hogy a hírhedt, euroatlanti típusú szolidaritás drágább az egyszerű állampolgárok tízezreinek életénél és egészségénél" - fogalmazott Lavrov anélkül, hogy vádjában konkrét országokat megnevezett volna.

A tárcavezető kifejezte Oroszország készségét arra, hogy bármely ebben érdekelt országnak támogatást nyújtson, függetlenül attól, hogy a hivatalban lévő kormánya milyen politikai irányvonalat képvisel.

A diplomata szerint a világjárvány ismét arra figyelmeztetett, hogy a nagy bajban minden ország és minden ember egyenlő, és rávilágított a globális egymásrautaltságra. Úgy vélekedett, hogy a leküzdését követően a nemzetközi közösségnek fel kell mérnie a világ jövőbeni kihívásokkal szembeni ellenálló képességét, s ki kell dolgoznia a rájuk adandó szolidáris válaszok módját. Lavrov veszélyesnek nevezte az arra irányuló kísérleteket, hogy a jelenlegi válsághelyzetet az ENSZ alapvető működési elveinek és központi koordinációs szerepének aláaknázására használják fel.

Az orosz külügyminiszter védelmébe vette az Egészégügyi Világszervezetet (WHO) az ellene megfogalmazott "rágalmakkal" szemben, rámutatva, hogy a szervezet az országok többsége szerint a kezdetektől fogva felvette a harcot a koronavírus-járvánnyal. Hangsúlyozta, hogy WHO-t nem lerombolni, hanem megreformálni kell.

Anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat, elítélte azt a törekvést, amely a járványért Kínát tenné felelőssé, valamint a "gátlástalan spekulációk" terjesztését a kormányzati felkérésre adott orosz segítséggel kapcsolatban.

Lavrov megismételte azt az orosz álláspontot, hogy a világjárvány szertefoszlatta azt mítoszt, amely szerint a nyugati ultraliberális fejlődési modell diadalmaskodott, és minden probléma megoldható piaci módszerekkel. A tárcavezető megengedhetetlennek és embertelennek nevezte a humanitárius kérdések átpolitizálását, azt, hogy több nyugati ország a világjárvány idején tovább alkalmazza az egyoldalú szankciókat.

Oroszországban az elmúlt egy napban 8371-gyel 379 051-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 2,3 százalékos napi növekményt jelent, az újonnan diagnosztizált esetek 42,5 százaléka tünetmentes.

A halálos áldozatok száma 174-gyel 4142-re nőtt, a gyógyultaké pedig ismét megelőzte az új fertőzöttek számát, és 8785-tel 150 993-ra nőtt. A járvány kezdete óta az országban több mint 9,7 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 285 ezer laboratóriumi szűrést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 300 312 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések