A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csokis choux, a francia képviselőfánk: ez is égetett tésztából készül

Égetett tészta, roppanós réteg és csoki: ugye, milyen jól hangzik? A csokis choux-nak képtelenség ellenállni.

A choux nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkra vagy az olaszok profiteroljára. A franciák gyakran még ropogós réteget is tesznek a tetejére, et nevezik choux au craquelinnek. Bár elsőre nehéznek tűnhet, az égetett tészta nem bonyolult, ha betartasz néhány szabályt. Fontos, hogy a sütőajtót ne nyitogasd sütés közben, mert a tészta összeeshet.

Hozzávalók:

A tésztához
* 15 dkg liszt
* 12 dkg vaj
* 4 db tojás
* 2.5 dl tej
* 1 csipet só

A ropogós réteghez
* 9 dkg liszt
* 8 dkg barnacukor
* 7 dkg vaj
* 2 dkg kakaópor

Elkészítés:

A ropogós réteg hozzávalóit tedd egy tálba, és gyúrd egynemű tésztává, majd két sütőpapír között nyújtsd ki fél centi vastagra, és rakd a mélyhűtőbe.

Az égetett tésztához öntsd egy vastagabb falú lábosba a tejet, tedd hozzá a vajat, a sót, és közepes lángon forrald fel. Húzd le a tűzről, szórd hozzá az átszitált lisztet, és fakanállal keverd addig, amíg összeáll. Tedd vissza a lángra, és folyamatosan kevergetve főzd két percig, vagy amíg a tészta el nem válik az edény aljától. Húzd félre, és hagyd, hogy a massza kissé lehűljön. Dolgozd hozzá egyesével a tojásokat, és fakanállal keverd addig, amíg fényes, egynemű tésztát nem kapsz.

Töltsd át habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj körülbelül három-öt centi átmérőjű halmokat, egymástól nagyobb távolságra.

A ropogós tésztából az égetett tésztával megegyező nagyságú köröket szúrj ki pogácsaszaggatóval, és rakd az égetett tészták tetejére. Előmelegített sütőben süsd 190 fokon 15 percig, majd 180 fokon 20 percig. A tésztákat kettévághatod, és megtöltheted tejszínnel, krémmel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések