Hirdessen itt

A WHO nem támogatja az élőállat-piacok bezárását

A WHO annak ellenére sem támogatja az élőállat-piacok bezárását, hogy az már többször bizonyította, valóságos keltetője a globális járványoknak.

Ezek a piacok azért is kifejezetten veszélyesek, mivel nem elég, hogy az állatokat szörnyű körülmények között tartják, és ellenőrzés nélkül kereskednek velük, de ott helyben le is vágják őket, ha a vevő úgy kívánja.

Peter Ben Embarek, aki a WHO élelmiszer-biztonsági és állatbetegségekkel foglalkozó tudósa címet viseli úgy véli, hogy nagyon rossz lépés lenne bezárni az Ázsia szerte működő élőállat-piacokat, mivel ezek kritikus fontosságúak emberek millióinak élelmezése, megélhetése szempontjából.

Peter Ben Embarek szerint minden megoldódna, ha az illetékes hatóságok egyszerűen javítanának a piacok higiéniai körülményein. Kérdéses, vajon Embarek tudja-e, hogy ezeken a piacokon olyan vadállatok érintkeznek egymással, amik normális körülmények között sohasem találkoznának, ez pedig rendkívüli lehetőséget ad az általuk hordozott vírusok keveredésére, mutációjára. Erre a problémára mutatott rá Teresa Telecky, a Humane Society International (HSI) vadvilágért felelős alelnöke is.

Szakértők és virológusok már több mint egy évtizede felhívták a világ figyelmét, a kínai nedves-piacok előbb-utóbb egy világjárvány okozói lesznek, ennek ellenére a WHO csendben maradt. Sőt, még hónapokkal a járvány kitörése után is a kínai álláspontot hangoztatta, aminek meg is lett az eredménye: Trump kijelentette, a WHO teljesen leszerepelt, ezért nem érdemli meg az amerikai adófizetők pénzét.

Mark Jones, a Born Free Alapítvány állatorvosa szerint a vadon élő állatok piacai nagy kockázatot jelentenek, és könnyen lehetnek a következő világjárvány kiváltó okai. Úgy véli, a WHO-nak elővigyázatosabb megközelítést kellene alkalmaznia. Jane Goodall, a világhírű csimpánzkutató és természetvédő is osztja ezt a véleményt, ahogyan az ENSZ békenagykövete is, aki a járvány kapcsán szintén a vadállatpiacok betiltását követelte.

(Independent nyomán)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések