A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Omlós, húsvéti vajas keksz: linzertésztából a legfinomabb

Húsvétra is süthetsz linzert, amit akár összeragaszthatsz lekvárral, vagy az omlós tésztákat cukormázzal is díszítheted. 

A húsvéti vajas kekszek olyan mutatósak, hogy ünnepi díszként is megállják a helyüket. Az alapjuk a jól bevált linzertészta, aminél ügyelj az arányokra. Vedd elő a tavaszi kiszúrókat, a tojást, a nyuszit, a csibét, majd dekoráld kedvedre a kész linzereket. A sütit előre is elkészítheted, hisz napról napra puhább lesz. 

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojássárga
0.5 csomag sütőpor
1 csipet só
lekvár (opcionális)

A MÁZHOZ
20 dkg porcukor
1 db tojásfehérje
2 csepp citromlé
ételfesték

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, szórd hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, majd morzsold össze a kis darabokra vágott hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgát, és gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, tégy hozzá egy-két evőkanál tejfölt. Gyorsan dolgozz, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől, különben nem lesz omlós a süti. Amikor sima, fényes, elválik az edény szélétől, formázz belőle egy gombócot, és letakarva tedd a hűtőbe legalább fél órára. 

Ezt követően rakd át a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsd ki három-négy milliméter vékonyra. Szúrd ki tetszőleges formájú húsvéti szaggatókkal, majd sorakoztasd a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd meg 170 fokon körülbelül 10 perc alatt. Amikor a tészta kezd pirulni, vedd ki a sütőből. Ezt a mennyiséget több részletben tudod kisütni. 

Akár lekvárral is összeragaszthatod a linzereket, de mázzal is díszítheted. Ebben az esetben a tojásfehérjéhez adj szitált porcukrot, egy-két csepp citromlevet, és keverd habosra. Akkor jó, ha szép fényes és sűrű a massza, amit ételfestékkel, szörppel is színesíthetsz. Töltsd kivágott sarkú zacskóba, és dekoráld a húsvéti sütiket ízlésed szerint.

A répatorta is remek választás az ünnepre, főleg mascarponés krémmel készítve. Kicsik és nagyok is imádni fogják. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések