A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Novák Katalin bejelentései - ez lesz a családtámogatásokkal a járvány miatt

Orbán Viktor hétfőn újabb gazdasági lépéseket jelentett be a járvány okozta válság enyhítése érdekében, melyeket másnap Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter részletezett. Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tett további bejelentéseket. 

Előzőleg Karácsony Gergely és Gulyás Gergely közös tájékoztatón jelentették be a kormány és az önkormányzatok együttműködését, és azt, hogy Karácsony Gergely a kijárási tilalom fenntartását javasolta.

Novák Katalin bejelentései:

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta, a járvány minden családot érint, aggódunk szeretteinkért, s közben idős hozzátartozóinkról fizikai értelemben le kellett mondanunk. Nehéz, hogy gyermekeink hetek óta nem járnak iskolába, óvodába, a szülőknek felügyelniük kell őket, közben dolgozni is kell, amiről nem lehet lemondani. Ez mindenkinek nehéz.

2010 óta a családok segítéséért dolgozik a kormány, sokan fellélegezhettek, sokaknak talán megtakarításaik is lettek. Az elmúlt hónapokban régóta nem ltott csúcson volt a házasságköztések száma, decemberben és januárban 1200-zal tbb baba született,mmint egy évvel korábban.

Nem szeretnék, ha erre a folyamatra a koronavírus járvány sem tehetne pontot. Gondolnak a családokra, így öt pontos tervet hoztak létre:

1.: A családtámogatások megvédése: semmit nem vesznek el a családtámogatásoktól, minden nehézség ellenére. A családi adókedvezmény, otthonteremtési program, autóvásárlás és a többi sem vész el.

2.: Munka segély helyett - a munkahelyek megőrzése elsődleges. 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be. A kisvállalkozóknak átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Ez 90 ezer családot érint. A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait átvállalja az állam. Átképzési programok indulnak és felnőttképzési diákhitelt biztosítanak, segítik most munkanélkülivé váltakat is. Kedvezményes kölcsönöket nyújtanak a vállalkozóknak is. A SZÉP-kártyára helyezhető összegek keretét megemelték a duplájára. A dolgozó szülők gyermekei számára felügyeletet biztosítanak, óvodákban és iskolákban, tehát akinek ilyen igénye van jelezze, hogy segíthessenek.

3.: A moratóriumok bevezetése: hiteltörlesztési kötelezettség felfüggesztése a CSOK és a babaváró támogatásokra is vonatkozik. Jelzáloghitel elengedés: ha egy családban a második gyermek érkezik meg, lehet igényelni, hogy 1 millió forintot engedjenek el, minden további gyermeknél ez további 1-1 millió forint. Meghosszabbították a GYES, GYET, GYED jogosultságok idejét, ez 15ezer családot érint. Beteg gyereket nevelőknek a magasabb otthongondozási díj bevezetéséve segítettek. Ilyenkor egy szakértői vizsgálat zajlik, most erre nincs lehetőség, de a vizsgálati rendszert most átalakították, hogy ne kelljen fizikai jelenlét hozzá, online, vagy telefonon is lehet intézkedni ezeket. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását egyszerűsítették: aki már megkötötte a szerződést, de most nem tudja átvenni autóját, a veszélyhelyzet után még 60 napig erre lesz lehetőség.

4.: A fiatalok támogatása: Diákhitel moratórium miatt most nem kell diákhitel törlesztőket fizetni. jelezni azt kell, ha valaki mégis akar fizetni. Azokra is érvényes, akik most akarnak diákhitelt felvenni, és a diákhitel 1 igénylési határidejét is meghosszabbították. Egy új diákhitel konstrukcióval 500 forintos nulla százalékos, rendkívüli diákhitelt vezettek be. Eltörölték a nyelvvizsga-kötelezettséget a diploma megszerzéséhez. Ez persze nem azt jelenti, hogy lebeszélik a diákokat, hogy nyelvvizsgát tegyenek később, természetesen a későbbi boldoguláshoz fontos a nyelvtanulás.

5.: Idősek: Igyekszik megtenni a kormány az idősek biztonságáért is: egyszerűsítették a receptkiváltást és az ügyintézéseket, a nyugdíjügyek felülvizsgálatát elhalasztják. A postákon is egyszerűsítéseket vezettek be, és nekik segít a vásárlási idősáv is.

Húsvétkor most lemondásra kell magunkat rávenni, nem tudunk úgy ünnepelni, ahogy megszoktuk. közös érdek, hogy tartsuk be a szigorú szabályokat, mindenki vigyázzon a családjára és aki teheti maradjon otthon! - mondta az államtitkár.

Cikkünk folyamatosan frissül

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések