Hirdessen itt

Kerüljük el a legalapvetőbb konyhai higiéniai hibákat

Az éttermekben és étkezdékben is nagyon fontos a konyhai higiénia. 

Otthon se felejtkezzünk meg róla! Még ha ügyelünk a rendszeres takarításra és kézmosásra is, könnyen olyan hibákat véthetünk, amelyekkel elősegítjük a baktériumok szaporodását. Figyeljünk oda a melléfogásokra!

Fa vágódeszka

Akármennyire is hasznos, időtálló, környezetbarát, sajnos a fa vágódeszkákon könnyen keletkeznek olyan bevágások, amelyekben megtelepedhetnek a baktériumok. Ajánlott műanyag vágólapot használni, zöldségekhez, halakhoz, húsokhoz pedig különböző színűeket. Amennyiben mégis maradnánk a jól megszokott fánál, ügyeljünk az alapos és rendszeres lemosására.

Zöldségek mosása

Hámozás előtt a zöldségeket megmossuk. És utána? Mindenképpen ismételjük meg ezt! Hiába gondoljuk, hogy az első mosás alkalmával megtisztítottuk a zöldséget a talajmaradványoktól, a második mosással válunk csak meg igazán az összes szennyeződéstől.

Kézmosás ékszerekkel

Főzés előtt a kezünket úgy kell megtisztítanunk, mintha műteni mennénk. Óra és ékszerek nélkül, jól mosakodjunk meg. Kezeink megtörléséhez pedig ne a jól bevált konyharuhát, hanem egy eldobható papírtörlőt használjunk.

Élelmek csomagolással együtt a hűtőben

Ne feledjük, a konyhai higiénia nem otthon, hanem az üzletekben kezdődik. Minden árut, amit a hűtőben helyezünk el, szabadítsunk meg felesleges csomagolásaitól. Ki tudja mióta porosodik, milyen olyan dolgokkal érintkezett, amiket nem feltétlen szeretnénk a hűtönkbe beengedni.

Meleg ételek a hűtőben

Ügyeljünk rá, hogy meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe! Azonban ne essünk át a ló túloldalára se. Ne hagyjuk a főtt ételeket 2 óránál tovább szobahőmérsékleten. Mind a két esetben fennáll a veszélye, hogy a frissen készített élelmük hamar megbuggyan.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések