Hirdessen itt

Íme Orbán Viktor bejelentései a gazdaságmentő csomagról

A GDP 18-20 százalékát érintő csomag részletei: visszatér a 13. havi nyugdíj, jönnek a kedvezményes hitelek és a munkabér-átvállalás.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szombati kormányinfón közölte, Orbán Viktor miniszterelnök a GDP 18-22 százalékát érintő gazdaságvédelmi intézkedéscsomaggal áll a nyilvánosság elé, amit a koronavírus-járvány következményei tettek szükségessé.

A kormánya körében kamera elé állt miniszterelnök elmondta, ezzel a helyzettel meg kell küzdeni, a járvánnyal és a gazdasági körülményekkel is.

A terv alapelve, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzanak létre.

Programpontok

Ütemek: az első ütemen már túl van a kormány, most jön a második, 18-20 százalékos GDP-átcsoportosítással. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Bértámogatás: átvállalja az állam a bérköltség egy részét.
 Beruházástámogatás: 450 milliárd forint értékben.
 Újraindítás: turizmus, építőipar, mezőgazdaság, egészségipart stb.
 Vállalatfinanszírozás: kedvezményes hitelek 2000 milliárdos értékben.
 Család- és nyugdíjasvédelem: visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat részletben. 2021 januárjában +1 heti nyugdíj, ugyanígy 2022, 2023 és 2024 esetében.

A koordinátor Palkovics László lesz, Varga Mihály a költségvetési források megteremtését teszi hozzá, Bártfai-Mager Andrea pedig a vállalatokkal való kapcsolattarátsért felel.

A részletek még hétfőn megjelennek a Magyar Közlönyben.

Kedden egy korábbi bejelentés szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentkezik az intézkedések részleteivel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések