Hüvelyszárazság szülés után

Sokan azt gondolják, hogy a hüvelyszárazság tipikusan az 50 év feletti nők problémája, csakis a menopauza kísérő tüneteként jelentkezhet. Ez azonban tévedés, a kellemetlen panasz a fiatal korosztályt is érintheti, szülést követően például kifejezetten sok nő szembesül vele - írja a Házipatika.com.

Újdonsült anyukaként kevés idő jut magunkra, hiszen éjjel-nappal lefoglal minket kisbabánk gondozása. Pedig fontos lenne, hogy ilyenkor is figyeljünk testünk jelzéseire, az esetleges problémákra. Nőiességünk, köztük az intim testrészeinkhez köthető panaszok különösen gyakran szorulnak háttérbe ebben az élethelyzetben, mondván, a szülés után szükség van némi időre, amíg regenerálódunk. Ez igaz, ám van olyan probléma, amire nem szabad legyinteni. Ilyen például a hüvelyszárazság, amit a nők jelentős része tapasztal várandósság után.

Mi az összefüggés a hüvelyszárazság és szülés között?

A terhesség során sok minden megváltozik testünkben, többek között a hormonegyensúlyunk is. A várandósság alatt például fokozódik az ösztrogén hormon termelődése, majd szülés után a szintje hirtelen leesik. És mivel az ösztrogén a felelős a hüvelyi váladék termelődéséért, ezáltal annak a mennyisége is lecsökken. A szoptatás mindezt még inkább negatív irányba befolyásolja, mivel ilyenkor a tejelválasztáshoz szükséges prolaktin hormonból termel többet a testünk, ami tovább csökkenti az ösztrogén szintjét.

A hormonális hatásokon túl a természetes szülés fizikailag is hatással van az intim terület állapotára. Miközben világra jön a baba, könnyen okozhat kisebb-nagyobb hámsérüléseket a hüvely falán. Ennek mellékhatása is lehet a csökkent váladéktermelődés.

Így ismerhetjük fel

A hüvelyszárazságnak legnyilvánvalóbb tünete a kisebb mennyiségű váladék, de ezen kívül a következő jelek is utalhatnak rá:

égő, feszítő érzés a hüvelyben;
 érzékenység, irritáció;
 kipirosodás;
 intim együttlétek alatt diszkomfortérzet, fájdalom.

Ezért fontos a kezelés

Bár a hüvelyszárazság elsőre nem betegségnek, inkább csak kellemetlenségnek tűnik, mégsem szabad belenyugodni és elhanyagolni. Ha ugyanis tartósan nem termelődik elég hüvelyváladék, azzal leépül az intim tájék egyik legfontosabb védekező rendszere, könnyebben megsérül az érzékeny hüvelyhám, továbbá szabad utat kapnak a kórokozók. A hüvelyszárazságnak ezért is gyakori kísérője a hüvelyfertőzés, valamint a hólyaghurut, amely tovább ront az állapoton, az érintettek életminőségén. Az aktusok ugyan átmenetileg megkönnyíthetőek helyi síkosító használatával, ám hosszabb távon ez kényelmetlenné teheti a házaséletet, a szexuális vágy csökkenéséhez és ezáltal párkapcsolati problémákhoz is vezethet.

Mivel a várandósság utáni hormonváltozás természetes és szükséges folyamat, és a helyzet idővel magától is rendeződik, általában ilyen esetben nem javasolt a hüvelyszárazság hormonális kezelése, sőt szoptatás alatt kifejezetten tilos is. Ezért jobb, ha olyan hormonmentes, lokális szert (kúpot, krémet) használunk, amely természetes hatóanyagaival, például hialuronsavval, gyógynövényekkel segít visszaállítani a hüvely nedvességét, a hüvelyhám szöveteinek szerkezetét és rugalmasságát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések