A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Veszélyben vannak a strandok: eltűnhetnek a homokos tengerpartok

A világ homokos tengerpartjainak fele eltűnhet az évszázad végére az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) szerint. 

A szakemberek az elmúlt 30 évben műholdfelvételek alapján nyomon követték a homokos tengerpartok állapotának alakulását, ennek alapján pedig kiszámították, milyen hatással lehet rájuk a globális felmelegedés, a tengerszint emelkedése és a partszakaszok beépítése.

– Úgy tűnik, hogy az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el százméteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót, ami azt jelenti, hogy valószínűleg számunkra elvesznek – nyilatkozta Michalis Vousdoukas, az egyik kutató.

A tanulmány szerint a homokos partok elvesztése azért lehet különösen veszélyes, mert egyfajta védőréteget képeznek a tengerparti települések számára a hullámokkal és a viharokkal szemben. A tudósok számításai szerint a kilátások Ausztrália, Irak, Pakisztán, Palau és Jersey szigete számára a legsötétebbek.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések