A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sok bennük a kalória, mégis segítik a fogyást: lerobbantják a zsírt, ha így eszed őket

Ennyit egyél belőlük, hogy támogassák a fogyást.

A fogyás alapja, hogy a szervezet kalóriadeficitben legyen, azaz kevesebb kalóriát kell fogyasztani, mint amennyire napi szinten a szervezetnek szüksége van. A fogyni vágyók ilyenkor böngészik a kalóriatáblázatot, a magas energiatartalmú ételeket pedig kapásból sokan kihagyják az étkezéseikből, mondván, úgyis hizlalnak. Pedig attól, hogy egy ételnek magas a kalóriatartalma, még nem jelenti azt, hogy más értékes tápanyagával ne adna lendületet a fogyókúrának.

Készételeknél általában a termék 100 grammjára - 10 dekára - vonatkozó értékeket tüntetik fel a címkén, ezért mi is ezt a számot vettük alapul. Az interneten rengeteg kalóriatáblázatot találsz, ami alapján meg tudod nézni egyes hozzávalók kalóriaértékét.

A csicseriborsó magas kalóriatartalmú, 100 grammja 378 kcal-t tartalmaz. Mégis érdemes fogyasztanod, mivel ugyanennyi mennyiségben nagyjából 10 gramm élelmi rost van benne, amellyel serkenthető a lelassult anyagcsere. Glikémás indexe alacsony, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal megelőzi az éhségrohamokat. Naponta maximum 150 grammot egyél.

Egy darab avokádó 322 kalóriát tartalmaz, de magas rost- és telítetlenzsírsav-tartalmának köszönhetően sokáig biztosítja a jóllakottságérzést, és csökkenti a nassolás utáni vágyat. Egy fél avokádó könnyen beilleszthető a diétába.

A qinoa 100 grammja 368 kcal-t tartalmaz. Sok B-vitamint tartalmaz, melyek az egészséges anyagcsere nélkülözhetetlen feltételei, a legtöbb gabonaféléhez képest sokkal több fehérjét és rostot tartalmaz, felszívódása lassú. Salátákba vagy köretként fogyaszd.

100 gramm kókuszzsír 862 kalóriát tartalmaz, egy evőkanál így körülbelül 117-et. Kíméli az epét, a hasnyálmirigyet, és serkenti a szervezet hatékony emésztését. Napi egy evőkanállal bátran lehet belőle használni.

100 gramm lencse 352 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor, mint a legtöbb hüvelyes, magas fehérjetartalommal bír, rost- és cinktartalma pedig az anyagcsere-szabályozásban segít. Egy bögrével fogyassz belőle maximum naponta.

A teljes kiőrlésű tészták 100 grammja nagyjából 335 kcal-t tartalmaz, alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmuknak hála, sokáig eltelítenek. A tészta mennyiségét igyekezz 40 gramm alatt tartani, ez nagyjából 150 kalóriát jelent. Fehérjével, zöldséggel kiegészítve tökéletes ebéd.

Az olajos magvakkal csínján kell bánni, 100 grammjukban ugyanis akár 570-600 kalória is lehet, mégsem ajánlott száműzni őket az étrendből. Fehérjével, telítetlen zsírsavakkal, kalciummal és magnéziummal van tele. Naponta maximum 50 gramm ajánlott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések