A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Beindítja az anyagcserét, salaktalanít és kalóriaszegény: így fogyaszd tavasszal a friss sóskát

A sóska egy izgalmas tavaszi növény, amit rengeteg variációban el lehet készíteni.

A sóska - csakúgy, mint a spenót - nagyon megosztó növény, van, aki felnőttfejjel is rajong érte, és van, akik köszöni, de nem kér többet a menzás főzelékből. Pedig nem árt végre leszámolni a régi előítéletekkel, hiszen ez a tavaszi, zsenge levélzöldség amellett, hogy roppant változatosan elkészíthető, az egészségnek és a fogyókúrának is egy nagy löketet ad.

A sóska savanykás ízét a benne található oxálsav adja, amely serkenti az emésztést. A népi gyógyászatban vértisztítóként, a gyökeréből készült kivonatát pedig gyomor- és bélhurut esetén használták.

Mi mindent tartalmaz a sóska?

A növény gazdag A-, B1-, B2- és B9-vitaminban, amelyek alapvető fontosságúak a szervezet anyagcsere-folyamataiban. Sok C-vitamint - 48 mg -  tartalmaz, a napi szükséglet több mint felét biztosítja, amelyet régen a skorbut gyógyítására is használtak, de ásványisó-tartalma sem elhanyagolható. A sóska foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, amely a magas vérnyomást szabályozza. A benne található antioxidánsok és flavonoidok jelentős érvédő hatással rendelkeznek.

Hogyan segíti a sóska a fogyást?

A zöldség segít a koleszterinszint csökkentésében, ami alacsonyabb vérnyomást eredményez, víz- és enyhe hashajtó hatása segíti az emésztést. Nemcsak az anyagcsere kapcsol nagyobb fokozatra, de a pluszkilók is hamarabb tűnnek majd el a kényes területekről.

A sóska alacsony kalóriatartalma plusz előny azok számára, akik a fogyókúrájuk megsegítésére használják, hiszen 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz. Rostban igen gazdag, amelynek köszönhetően hatásos székrekedés, puffadás és emésztési problémák ellen.

Így fogyaszd a sóskát

Nyersen fogyasztva igazi vitaminbomba, de megpárolva is számos isteni, alakbarát variáció készülhet belőle. Ilyen például a sóskaleves, sóskamártás, de sóskás rántotta, sóskás muffin vagy friss saláta is készíthető belőle paradicsommal, zsírszegény sajttal és főtt tojással.

Kinek nem ajánlott a sóska fogyasztása?

A sóska oxálsavtartalma nagy szerepet játszik a vese-, illetve húgyhólyagkő képződésében, így aki hajlamos a vesekőképződésre, nem ajánlott belőle fogyasztania.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések