Hirdessen itt

Kovács Zoltán: A helyzet megköveteli, hogy a lakosság is fokozott figyelemmel kövesse a kormányzati tájékoztatást

A kormány megteremtette az egyértelmű, hiteles és megbízható információáramlás alapjait a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a fertőzésről a lakosság a koronavirus.gov.hu internetes oldalon érheti el a legfrissebb, legegyértelműbb és legpontosabb tudnivalókat - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője vasárnap, a Kossuth rádiónak nyilatkozva.

A kabinet képviselője a Vasárnapi újság című műsorában az álhírek, pletykák és mendemondák lehető leggyorsabb megszüntetését nevezte a legfontosabb feladatnak.

Felelősségteljesen kell beszélni a vírusról, számít, amit és ahogy beszélünk - jelentette ki, hozzátéve, különösen fontos tanácsok ezek a szenzációhajhász sajtónak, kiemelten az ellenzéki médiumoknak.

Kovács Zoltán az igazságtartalom nélküli pletykákra példaként említette a Budapest és Debrecen lezárásáról szóló álhíreket, amelyek - mint mondta - 3-4 napig tartották magukat.

A kormány mindig rendszerezetten a közvélemény és a sajtó rendelkezésére bocsájtja a megbízható híreket, naponta egyértelmű eligazodást kínál azzal, hogy a szakértők az operatív törzs ülései után, minden délután kiállnak a sajtó elé és tájékoztatást adnak a rendelkezésre álló információkról - mondta az államtitkár, aki mindenkit arra kért, hogy az ott elhangzottakból kiindulva tájékoztasson.

Megjegyezte, a kialakult helyzet, így például az iskolalátogatás felfüggesztése, megköveteli, hogy a lakosság is fokozott figyelemmel kövesse a kormányzati tájékoztatást.

Kovács Zoltán kitért arra is, hogy az álhírek terjesztése mellet az ellenzék "politikai felelőtlensége" is veszélyes lehet, amennyiben politikai haszonszerzés miatt fogalmazzák meg kijelentéseiket.

Ezzel összefüggésben megerősítette, Magyarországnak minden anyagi eszköz rendelkezésére áll a koronavírus elleni védekezéshez, a veszélyhelyzet elrendelése megteremtette a források elérését.

"Erőforrásokban, cselekedetekben, elszántságban nem lehet hiány" - jelentette ki.

A kommunikációs akciócsoport vezetője hangsúlyozta, a támadások helyett egyértelmű összefogást várnak az ellenzéktől, ez Magyarország és a magyar emberek érdeke.

Kovács Zoltán szerint az ellenzéknek el kell fogadnia, hogy mivel a kormány felügyeli azokat a szervezeteket, amelyeknél az információk rendelkezésre állnak, a legfrissebb és legmegbízhatóbb tájékoztatás a kabinettől indulhat. Hozzátette, a kormány és a Fidesz-KDNP folyamatosan tájékoztatja az ellenzéki pártokat.

Az államtitkár megismételte, a kormánynak az egészség, az emberi élet védelme az első, ugyanakkor tíz akciócsoportján keresztül arra is felkészül, miként lehet megvédeni a munkahelyeket és a járvány után újraindítani a gazdaságot.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések