Hirdessen itt

Kedvezményes hitel jár a zöldlakásokra – Mutatjuk a részleteket!

– Házunk rezsijét szeretnénk csökkenteni napelemek felszerelésével. Van-e erre valamilyen kedvezményes bankhitel? – érdeklődött K. Bálint Orosházáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőitől. Kérdésére dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivője, a Blikk jegybankára válaszol.

Megtakarítás és értéknövelés

Ha tervezett felújításainkhoz nem áll rendelkezésünkre elegendő saját összeg, felmerülhet a hitelfelvétel gondolata. Otthonunk energetikai korszerűsítése – például szigetelés, energiatakarékos víz- vagy/és világítási rendszer stb., napelem, hőszivattyús energiaellátás bevezetése, sőt akár egész passzívház kialakítása – nem csupán a havi rezsi csökkenése miatt lehet előnyös. Jelentősen növelheti lakásunk, házunk értékét is. Ez jól jöhet például akkor is, ha később eladnánk otthonunkat.

Felújításra, vételre, építésre

Az ingatlanok energiafelhasználása csökkentésének támogatására az MNB az elmúlt év végén zöldlakás-hitelprogramot alakított ki a bankoknak, amelynek előnyeit az ügyfelek élvezhetik. Eszerint azok a hitelintézetek, amelyek más lakáshiteleikhez, személyi kölcsönökhöz képest legalább 0,3 százalékkal olcsóbban adják lakossági ügyfeleiknek az otthonok energiahatékony korszerűsítését, vételét vagy építését célzó lakáshiteleiket, maguk is tőkekedvezményt kapnak a jegybanktól.

Megéri mindenkinek

Az ügyfeleknek e kamatkedvezménye azért viszonylag jelentős mértékű, mert például az újonnan folyósított fix kamatozású minősített fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos, valamennyi költséget magába foglaló teljes hiteldíjmutatója (THM) a fix kamatperiódus hosszától függően mindössze kb. 3,5-4,8 százalék volt 2020 elején. Ha valaki ráadásul állami támogatásos fogyasztóbarát lakáshitelre is jogosult volt, átlagosan csak 3,15 százalékra rúgott a THM-je. Ezekhez képest további, jól látható csökkentés járhat a zöldjelzálog-kölcsönökre.

A bankoknak pedig (a nekik adott tőkekedvezmény mellett) azért éri meg olcsóbban adni a hitelt, mert az energiahatékony lakásban élő ügyfelek jobb hiteltörlesztők másokhoz képest. Kisebb ugyanis a fűtésre, az áramra fordított rezsiköltségük, így hó végén több – a havi hiteltörlesztésre is fordítható – pénz marad a zsebükben.

Feltétele is lehet

A magyarországi ingatlanokat energiafelhasználásuk szerint minősítik. A "zöld" lakáshitelek, személyi kölcsönök utáni kedvezmény a minimum "BB" - vagy ennél is jobb, "AA" - energetikai minősítésű lakás, ház építése, vásárlása esetén jár, illetve azoknak, akik már meglévő ingatlanuk fejlesztése, felújítása révén teszik házukat, lakásukat "rezsitakarékossá" (ez utóbbi esetben nem muszáj elérni a legalább BB szintet!). Az építési szabályok szerint egyébként 2010-től újonnan épített lakást csak legalább "BB" minősítéssel lehet átadni itthon.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések