A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emmi: hétfőtől ne találkozzanak a betegeikkel a 65 év feletti orvosok és ápolók

Az Index birtokába került egy levél, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arra utasította valamennyi betegellátó intézményt, hogy hétfőtől szervezzék át úgy a tevékenységeiket, hogy azok a dolgozóik, akik 65 évnél idősebbek, ne találkozhassanak közvetlenül a betegekkel, illetve a kollégáikkal is csak telefonon tarthatják a kapcsolatot.

A döntés oka, hogy a 65 év felettiekre különösen veszélyes a koronavírus, ám ez gyakorlatilag kivitelezhetetlenné teszi az egészségügyi intézmények gördülékeny működését, hiszen a legtöbb járóbeteg-szakrendelőben az orvosok nagy része 60 év fölötti.

Ám a háziorvosokra – akik közt a leggyakoribb a nyugdíjas korosztályú dolgozó – nem vonatkozik a levélben leírt utasítás. Az orvosszakmai köztestület éppen erre hivatkozva követelt megfelelő védőfelszerelést számukra, hiszen sok esetben ők találkozhatnak elsőként a vírussal.

A levélben arra is utasítják az intézményeket, hogy haladéktalanul tájékoztassák valamennyi betegüket „személyre szabottan” arról, hogy a 2020. március 16-tól tervezett egészségügyi ellátást csak akkor végzik el, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. 16-án, hétfőn még egy – mondhatni – türelmi nap lesz, amikor a betegeket még fogadják, avagy személyesen tájékoztatják.

A napokban meghozott intézkedések is segítik csökkenteni az orvos-beteg találkozásokat, mely az EMMI közleménye szerint most a legfontosabb.

Eme intézkedések például:

* a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követően 90 napig fennmarad
* a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani
* március 13-tól bárki kiválthatja hozzátartozója, illetve ismerőse gyógyszereit
* az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig

Az egészségügyi ellátásért felelős minisztérium minden idős embert arra kér, hogy a saját érdekükben minimalizálják a személyes találkozásokat.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések