A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Diós-lekváros emeletes süti piskótából: légiesen könnyű a tésztája

Minden van ebben a tortában, amitől egy süti igazán finom lehet: dió, lekvár, lágy krém, és csodás piskóta az alapja.

Kis változtatással a piskótából mutatós tortát készíthetsz, csak dobd fel egy kicsit. Ne ragaszkodj a megszokott formához sem! A vajas piskóta masszívabb, mint a hagyományos, és kevésbé kényes. Ha dobsz hozzá sütőport, biztosan szép magasra megemelkedik, és nem is esik össze.

Hozzávalók:

* 15 dkg vaj
* 10 evőkanál liszt
* 10 evőkanál cukor
* 10 db tojás
* 2 csomag vaníliás cukor
* 2 teáskanál sütőpor
* 2 csipet só

A díszítéshez
* 25 dkg vaj
* 15 dkg cukor
* 15 dkg lekvár
* dió

Elkészítés:

Válassz ketté óvatosan öt tojást, fontos, hogy a fehérjéhez ne kerüljön sárgája, különben nehezen tudod csak felverni. A puha vaj felét keverd ki jó habosra öt evőkanál cukorral, adj hozzá egy csomag vaníliát, majd egyesével dolgozd hozzá a tojássárgákat. Gépi habverővel kavard körülbelül 10 percig. A tojásfehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval, és az egy teáskanál sütőporral vegyített liszttel felváltva, laza mozdulatokkal forgasd a masszába. Dolgozd simára, majd egyengesd egy közepes méretű, vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába.

Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 25-30 perc alatt, 15 percig semmiképp ne nyitogasd a sütőajtót, mert a torta összeesik. Amikor már szép a színe, és jó magas, teszteld tűpróbával. Ha a piskótába szúrt tű nem lesz ragacsos, vedd ki a sütőből. A második lapot is süsd meg hasonló módon, majd várd meg, míg kihűlnek a piskóták.

Az egyik tésztára kenj lekvárt, és rakd rá a másikat. A krémhez a vajat keverd jó habosra a cukorral, majd simítsd a torta tetejére. Rakd rá a diódarabokat, és tedd a hűtőbe legalább egy-két órára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések