Hirdessen itt

70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár a magyarországi cégvezetők szerint

Brutális nyugdíjkorhatár-emelés jöhet ebben az évtizedben? A magyarországi cégvezetők túlnyomó többsége biztosra veszi, hogy 2030-ig 70 évre emelik a nyugdíjkorhatárt – derült ki a PwC Magyarország adótanácsadó cég legfrissebb vezérigazgatói felméréséből, amit a portfolio.hu ismertetett.

Ennek megvalósulása esetén öt évvel kellene tovább dolgoznunk, jelenleg ugyanis 64 év a nyugdíjkorhatár, ami 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik. Ezzel párhuzamosan azt jósolják, hogy 80 évre nő a születéskor várható élettartalom 2035-ig, ami most a férfiak esetén 72,5 a nőknél pedig 79 év.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatti korhatáremelésről korábban az OECD készített tanulmányt, de az is későbbre tette ennek szükségességét. A világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet 72 éves nyugdíjkorhatárt látott elkerülhetetlennek Magyarország esetében, de csak 2050-től. Jelenleg ugyanis száz aktív korú munkavállaló 28 nyugdíjast tart el, harminc év múlva pedig már 53-at kellene, ha nem emelik a korhatárt.

A nyugdíjszakértő szerint egyelőre nincs realitása a drasztikus korhatáremelésnek, szerinte a nagy munkaerőhiány is közrejátszik abban, hogy ennyire megemelnék a vállalatvezetők a nyugdíjkorhatárt.

– Mostanában nem fenyeget minket ez a veszély. Most emelkedik 65 évre a korhatár, amivel stabil lesz a következő években a nyugdíjrendszer. Valamikor 2040 körül lesz rázós a nyugdíj-finanszírozás helyzete, akkor mindenképpen kell valamit lépni a fenntarthatóság érdekében – mondta a Blikknek Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója, aki szerint hosszú távon mindenképp emelni kell majd a nyugdíjkorhatárokat.

– Ahogy emelkedik a várható élettartam, úgy kell emelni a nyugdíjkorhatárt. Ebben a britek járnak legelőrébb, ahol ehhez kötik a nyugdíjkorhatárt. Megnézik, hogy mennyi húszéves korban a várható élettartam, és meghatározták, hogy ennek húsz százalékát lehet legfeljebb nyugdíjban tölteni, vagyis ha 80 évre számíthat egy 20 éves brit, akkor 64 évben határozzák meg a korhatárt – magyarázta a szakértő.

Farkas András szerint a svéd modell a legrugalmasabb, ahol nincs is nyugdíjkorhatár, hanem bármikor el lehet menni nyugdíjba 61 és 68 év között. – Aki 61 évesen megy nyugdíjba, az sokkal kisebb nyugellátásra számíthat, mert tovább lesz nyugdíjas. Aki pedig magasabb nyugdíjat akar, az dolgozik 67-68 éves koráig – tette hozzá.

Mennyi máshol a korhatár?

Az EU országaiban a jelenleg érvényes nyugdíjkorhatár, férfi/nő

Ausztria 65/60
 Belgium 65/65
 Dánia 65/65,5
 Franciaország 66/66
 Németország 65,7/65,7
 Nagy-Britannia 65/65
 Olaszország 66,7/66,7
 Hollandia 66/66
 Lengyelország 65/60
 Csehország 63,5/63,2

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések