Hirdessen itt

Petrícek: Csehország nem változtatja meg elutasító álláspontját a Krím orosz bekebelezése ügyében

Csehország nem fogja megváltoztatni elutasító álláspontját a Krím félsziget orosz megszállása ügyében - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

"A Cseh Köztársaság nem ismeri el a Krím annexióját. Álláspontunk végleges és nem tervezzük jövőbeni megváltoztatását" - mondta Petrícek újságíróknak azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterrel.

Petrícek biztosította Prisztajkót arról, hogy Csehország támogatja az ukrajnai reformokat és nagyon fontosnak tarja a cseh-ukrán gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését. Csehország 2014 és 2019 között 390 millió koronát (5 milliárd forint) fordított a demokratikus reformok támogatására Ukrajnában - tette hozzá.

Vadim Prisztajko köszönetet mondott a cseheknek a támogatásért, és külön is méltatta, hogy a Csehország az Európai Unióban következetesen támogatja az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását, amelyeket Brüsszel a Krím félsziget orosz megszállása után rendelt el.

Tomás Petrícek közölte: Csehország a visegrádi csoport (V4) soros elnökeként áprilisra csúcstalálkozót tervez a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a Keleti Partnerség országai között.

Az ukrán külügyminisztert, aki egynapos látogatásra érkezett Prágába, délután Andrej Babis cseh miniszterelnök is fogadta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések