Powered by Jasper Roberts - Blog

Laktató babgulyás - Omlós füstölt csülökkel

Egy tál forró, laktató és tápláló levesnél nincs is jobb a közelgő, hideg napokon. Egy szelet friss kenyérrel és tejföllel az igazi.

A babgulyás füstölt csülökkel az igazi, ez olyan alapvető dolog, mint az, hogy utána már bőven elég egy könnyű desszert, mert a zsíros, sűrű leves rendesen eltelíti az embert.

A főzés végén szaggass bele csipetkét, hogy teljes legyen az élmény.

Hozzávalók:

1 kg füstölt csülök
50 dkg tarkabab
6 nagyobb sárgarépa
2 nagy fehérrépa
2 nagyobb krumpli
15 dkg füstölt szalonna
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis fej zeller
1 nagy vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál őrölt kömény
só, frissen őrölt bors
2 babérlevél
fűszerpaprika

Elkészítés menete:

A babot áztasd be legalább egy éjszakára - vagy használj konzervbabot, azt nem szükséges áztatni -, a csülköt szintén, vagy csak tedd vízbe, forrald fel vele, és utána kezdd el a főzést, így is veszít a sósságából, és finom lesz vele a kész fogás. Ha letelt az áztatás-forralás, akkor nekiállhatsz a főzésnek. Egy alkalmas - tehát nagy - lábasban tedd fel főni a húst, annyi vízben, ami ellepi, nagyjából másfél órára, amíg megpuhul. Amíg puhul, fő, addig pucold meg a zöldségeket, és darabold hangulatodnak megfelelő méretűre őket.

Ha már közelíti a megfelelő állapotot a hús, egy szintén mély edényben pirítsd zsírjára a szalonnát, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd jöhet rá a főtt hús, néhány darabra aprítva. Kicsit pirítsd meg, majd add hozzá a köményt, keverj rajta így párat, aztán jöhet a bab, némi - legalább két evőkanálnyi - fűszerpaprika. Öntsd fel a hús főzőlevével mindezt, és tedd bele a zöldségeket a fokhagyma, a krumpli és a petrezselyem kivételével. Sózd és borsozd kedvedre, aztán hagyd rotyogni, amíg minden meg nem puhul. A krumplit csak a főzés utolsó 10-15 percére add hozzá, pucolva és darabolva, a fokhagymát és a petrezselymet pedig csak pár perccel azelőtt rakd bele, hogy levennéd a tűzről.

0 Megjegyzések