A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus – Rendkívüli kormányzati tájékoztatás: iskolai kirándulások, hatpárti egyeztetés, minden tudnivaló!

Rendkívüli tájékoztatót tartott a koronavírus ügyében Budapesten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aztán az operatív törzs egyik munkatársa és Kásler Miklós miniszter. A tájékoztatón kiderült: már két magyar fertőzött van: egy a japán hajón, egy nő pedig egy ausztriai kórházban.

Gulyás Gergely azt mondta: a kormány a mai ülésén részletesen foglalkozott a koronavírusos megbetegedésekkel. A legfontosabb, hogy a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye, hogy a vírus Magyarországot elkerülje, de pillanatnyilag itthon nem tudunk koronavírusos megbetegedésről.

41 országban 81 ezer fertőzött van, 2760 halálos áldozat. Európát egyelőre kevéssé érinti a vírus, de Európában is 12 ember halt meg, ebből 11 Olaszországban. Magyar állampolgárok közül egy Bécsben él ő magyar nő és a japán hajón tartózkodó magyar dolgozó fertőződött meg – tette hozzá a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Minden bajba jutott állampolgárnak azonnal igyekszünk segíteni. Figyelemmel követjük a japán hajón tartózkodó magyar sorsát, és karantént biztosítunk a fertőzött területekről hazaérkező magyaroknak. Teljes körű tájékoztatást szeretnénk biztosítani. Álhír terjesztéseknek tere most nincs. Ha bármilyen megbetegedés bekövetkezik, azonnal fogjuk a sajtót tájékoztatni – mondta Gulyás Gergely.

Bodnár Kinga őrnagy, az operatív törzs munkatársa azt mondta: kiemelten kezelik a koronavírus-járványt. Januárban 28 pontos akciótervet fogalmaztak meg, ennek végrehajtása folyamatos, kiegészítésre egyelőre nem szorul. A koronavírus ügyében hívható zöld számok ezután közvetlenül az operatív törzsnél csörögnek. Az őrnagy beszélt arról, hogy eddig a reptereken egyetlen lázas beteget szűrtek ki, de nem koronavírusos volt.

Bodnár Kinga a további fontos tudnivalókat sorolta fel:

A büntetés-végrehajtás cégénél folyamatos a védőmaszkok gyártása.
 Létrehozták az operatív törzs ügyeleti rendszerét
 A koronavirus.hu honlapot péntektől kezdik működtetni, itt minden adat megtalálható lesz, pénteken Facebook oldalt is indítanak. (Érdekes, hogy ez a honlap jelenleg nem létezik.)
 Továbbra sem javasolják a gócpontokba való utazást. Aki Olaszországba megy, regisztráljon a konzuli védelemre.
 Felhívják a figyelmet: ne szervezzenek az intézmények iskolai kirándulásokat vagy más utakat a fertőzés gócpontjaiba, Olaszországba.
 Rendkívüli tájékoztatási rendet rendelnek el a közmédiában arra az esetre, ha megjelenne a koronavírus az országban
 A patikákat fel kell ruházni a BVOP által gyártott védőmaszkokkal
 A vasúton jelen kell lenniük fertőtlenítő szereknek a vonatokon, a kalauzokat fel kell készíteni, mi a teendőjük, ha fertőzésgyanús utassal találkoznak
 A panziók, szálláshelyek együttműködését kérik, jelentsék a fertőzésgyanús eseteket
 Magyarországon sikeres eddig a védekezés, de nem kell pánikba esni akkor sem, ha esetleg megjelenik a vírus.
 A kormány hatpárti egyeztetést hívott össze holnapra

Kásler Miklós miniszter azt mondta, egyre több információ áll rendelkezésre a koronavírusról. Megvan a protokoll arra, mit kell tenni koronavírus-gyanú esetén, minden háziorvost tájékoztattak erről.

A külföldről hazatérők kapcsán azt mondta a miniszter, gyanú esetén – például, ha valaki fertőzött területről jön – karantént rendelnek el. Ha a gyanú csekélyebb, megfigyelés alatt tartják a hazatérőket.

Elmondta, hogy a koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb, mint ami általában Európában jellemző. Közölte kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami "kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye - fejtette ki - hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Az egri vízilabdázók ügye kapcsán a kormány tájékoztatást kért, és az a helyzet, hogy a sportolók két olaszországi gócpont között tartózkodtak, nem fertőzött területen. Ezért van különbség a korábban hazatért diákok és köztük. míg előbbiek karanténba kerültek, a sportolók nem. Ezért őket csak megfigyelés alatt tartják, nem szükséges a karantén – mondta Kásler Miklós.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta: a koronavírus jelentősen negatív hatással lesz a világgazdaságra, nyilván Magyarországra is. Hogy nálunk ennek milyen lesz a mértéke, még nem tudott.

A tenerifei szállodában lévő magyarok jól vannak – mondta, szintén egy kérdésre válaszolva.

Kásler Miklós a vírus kapcsán azt mondta, a tünetek rendkívül különbözőek: van, aki szinte tünet nélkül túljut rajta, van, aki belehal. A japán hajón lévő magyart akkor engedik el, ha semmiféle tünete nem lesz, tehát kockázat nélkül elhagyhatja a hajót.

Rendkívüli sajtótájékoztató a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről

null



További hírek: 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések