A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: önkéntes elvonulásra nem jár pénz

Az operatív törzs javaslatai nyomán csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is arra kérte a magyarokat, hogy aki fertőzött területen járt, a hazatéréstől számított két hétig se iskolába, se munkába ne menjen. A Blikk megkérdezte Viszló László munkajogászt, hogy a kéthetes lappangási idő alatt mit tehetünk munkavállalóként.

► Egyre többször hallani, hogy néhányan önkéntes „karanténba” vonulnak. Ebben az esetben számíthatnak a munkabérükre?

Viszló László: Nem, ez nem így működik, az önkéntes karantén esetén sem munkabér, sem táppénz nem jár. Természetesen más a helyzet akkor, ha el tudjuk végezni otthonról is a feladatokat, az otthonról végzett munka – angol kifejezéssel „home office” – esetén a munkabért továbbra is folyósítani kell. Ennek elrendeléséről a cégek saját hatáskörükben döntenek.

(A legfrissebb hírek itt)

► Mi a helyzet akkor, ha valaki fertőzött területről tér haza, és emiatt tényleges karanténba kerül, mondjuk a László kórházba?

Viszló: Azt fontos tudni, hogy ha valaki a járványügyi helyzet miatt karanténba kerül, azt betegnek kell tekinteni akkor is, ha tünetmentes, láztalan, és a tesztjei is negatívak. Ebben az esetben tehát jár a táppénz, mert ez nem „önkéntes” elvonulás, hanem valós egészségügyi helyzet.

► Mi az, amit a munkaadó semmilyen esetben sem tehet meg?

Viszló: Semmiképpen sem szabad abba beleegyezni, hogy fizetés nélküli szabadságra küldjenek minket. Főnökünk nem orvos, tehát nem állapíthatja meg, hogy mi bajunk van, és jelentünk-e egészségi kockázatot. Ebben az esetben külön meg kell állapodni a kieső időszakra járó munkabérről. Ezt ugyanis a munkaadó nem köteles teljes mértékben kifizetni a hiányzás idejére.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések