A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Könnyebb megfázni, ha hideg a lábunk

Ha kint hideg és nyirkos az idő, nincs is kényelmesebb, mint bebújni egy meleg takaró alá, felhúzni egy puha zoknit vagy házicipőt. Ez pedig akár a betegségeket is segíthet megelőzni - írja a Házipatika.com.

Sokan hordozzák a nátha vírusait

Nagyon sokan hordozzák magukban (elsősorban az orr nyálkahártyáján) a náthát okozó vírusokat, anélkül, hogy azok valóban beteggé tennék őket vagy tüneteket okoznának. De ha a lábunk hőmérséklete lecsökken, akkor az az egész szervezetünkre hatással lehet.

Az orrnak sem jó a hideg

Ez megnöveli a nátha kialakulásának esélyét, ráadásul az orrunk is hidegebb lesz, ez pedig csak még betegebbé tesz minket. "Ha hideg a lábunk, akkor az egész szervezetünk azon kezd el dolgozni, hogy a szervezet maghőmérsékletét megőrizze, vagyis elkerülje azt, hogy a belső szerveink kihűljenek" - mondta Dr. Ron Eccles, a Cardiff University kutatója. "Ha a láb hideg, akkor az orrban lévő vérerek összehúzódnak, így az orrunk még hidegebb lesz" - tette hozzá.

Korábban: Miért hideg folyton a lábam?

Mivel az orrunkban lecsökken a véráramlás, a kórokozók elleni küzdelemhez szükséges fehérvérsejtek száma is kevesebb lesz, ezért a vírusok könnyebben szaporodnak el. A hideg miatt az orrban található apró szőrszálak, csillócskák mozgása is lelassul, így azok sem tudják olyan hatékonyan eltávolítani a kórokozókat a szervezetünkből.

Nagyobb az esély a betegségre hideg lábbal

Ha tehát hideg a lábunk, akkor jóval nagyobb az esélye annak, hogy a már bennünk bujkáló vírusoktól valóban betegek leszünk, még akkor is, ha egyébként ezeket le tudná győzni a szervezetünk. A krónikus betegek, a gyerekek, az idősek különösen fogékonyak lehetnek a betegségekre, ezért nekik jóval fontosabb, hogy meleg zoknit és meleg, vízhatlan cipőt viseljenek.

Korábban amerikai tudósok megállapították, hogy azok a kórokozók, melyek a nátháért felelősek, sokkal könnyebben és gyorsabban képesek 33 fokos környezetben szaporodni (általában ez jellemző a hidegebb orra), mint 37 fokon (ez a szervezetünk maghőmérséklete) ugyanakkor az immunrendszerünk éppen a hidegebb környezetben működik kevésbé hatékonyan.

A száj belsejében mért hőmérséklet nem befolyásolja a kórokozók szaporodását, így a szakember szerint hideg italtól vagy fagylalttól (még akkor sem, ha télen esszük azt) nem fázhatunk meg. A kutatás eredményeiről a Rhinology című szaklapban számoltak be.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések