A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a bíróság döntése: legálissá válhat az eutanázia

Alkotmányellenes betiltani az eutanáziát – mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A német legfelsőbb bíróság eltörölte a büntető törvénykönyv azon pontját, ami tiltja az eutanáziát, írja a HVG a DW.com információira hivatkozva.

A német parlament még 2015-ben írta bele a korlátozásról szóló részt a törvénybe, ugyanis attól tartottak, hogy üzletet építenének ki az asszisztált öngyilkosságok köré. Ennek hatására azonban sok halálos beteg német inkább elutazott Svájcba vagy éppen Hollandiába meghalni. A betegjogi szervezetek és orvosok közül is többek kérték, hogy vonják vissza a törvénynek ezen passzusát, végül pedig a kérésükkel a legfelsőbb bírósághoz fordultak.

Kérésüket azzal indokolták, hogy szerintük, aki öngyilkos akar lenni, azt úgysem tudják megakadályozni, eutanázia ide vagy oda. Így viszont az orvosok bátran beszélhetnek az érintettekkel a betegségük súlyosságáról, illetve az is lényeges, hogy a törvény visszavonásának hatására nem kell a pácienseknek a szankcióktól való félelmek miatt hazudniuk vagy éppen azt kérniük a családjuktól, hogy segítsenek nekik meghalni.

A bíróság most kimondat, hogy alkotmányellenes betiltani az eutanáziát, az ítélet szerint pedig az orvosoknak kötelességül lesz konzultálni az eljárást kérő betegekkel, illetve el kell őket látniuk a halálos szerekkel, de saját magunk nem adhatják be nekik azt.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések