Hirdessen itt

Hagyományos csorbaleves - Erdélyi klasszikus

Csorbalevesből temérdekféle létezik, a kellemesen savanykás leves háztartásonként eltérő.

Tulajdonképpen bármilyen húsból készítheted, sőt, húsmentes csorba is létezik, jellegzetes, savanykás ízét a ciberének köszönheti, ami savanykás lé, erjesztett búzakorpa - cibereként tájegységenként mást ismernek, van, ahol szilvalevest jelent, esetünkben azonban nem -, ezt helyettesítheted ecettel.

Az eceten kívül savanyíthatod citrommal, és egy kis tejfölt is keverhetsz hozzá a főzés végén, ha úgy szimpatikusabb.

Hozzávalók:

50 dkg darált marha- vagy sertéshús
50 dkg marha- vagy sertéscsont
2 fej vöröshagyma
2 nagyobb répa
2 szál lestyán
1 csokor petrezselyem
1 púpozott evőkanál rizs
1 tojás sárgája
0,5 liter cibere
1 zeller
1 fehérrépa
só, frissen őrölt bors

Elkészítés menete:

A csontot másfél liter vízben tedd fel főni. A zöldségeket pucold meg, darabold számodra szimpatikus formákra. A csontléről távolítsd el a habot, majd add hozzá a zöldségeket, így főzd tovább. Amikor már puhák a zöldségek, keverd hozzájuk a ciberét, ha nem sikerült venned, és otthon sincs éppen a polcon, akkor fél literrel több vízzel főzd a levest, és ízlésednek megfelelő mértékben ecettel savanyítsd. A húst keverd össze a felkockázott hagymával, a tojássárgájával, a rizzsel, a petrezselyem felével - kockázva -, és sózd, borsozd hangulatod szerint.

Vizes kézzel formálj gombócokat ebből a masszából, majd a levesben főzd meg őket, alacsony lángon, lassan forralva. Ha szépen megfőttek, add a leveshez a lestyánt és a maradék petrezselymet is, pár percig még hagyd főni a levest, utána zárd el a gázt, és kész is vagy.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések