A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felháborodtak a tanárok: kevésnek és megosztónak tartják a pedagógusok béremelését

Felháborodtak a pedagógus szakszervezetek a most bejelentett pedagógus béremelés mértékén és formáján.

A területért felelős Kásler Miklós humánminiszter hétfőn közölte, hogy csaknem 170 ezer pedagógusnak 10 százalékkal fog emelkedni a fizetése egy ágazati szakmai pótlék bevezetésének köszönhetően.

Legjobban a több évtizede tanító, tapasztalt intézményvezetők járhatnak, akik külön pótlékot is kapnak: például egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát igazgató tanár jelenlegi bruttó 629 ezer forintos fizetése az emelés után pótlékokkal együtt 812 ezer forintra számíthat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormány az intézményvezetők „lekötelezésével próbálja lenyomni a torkunkon a kifizetetlen túlórákat, az elfogadhatatlan fércmunka NAT-ot, az iskolai erőszakra adott impotens válaszokat."

– Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét – fogalmazott az érdekképviselet, amely a bejelentést megelőző egyeztetések hiányát is az EMMI szemére vetette.

Kásler szerint javult a tanárok szakmai és társadalmi megbecsülése, 2013 óta 50 százalékkal növekedett a bérük. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a fiatalok mégis elhagyják a pályát, ezen viszont nem segít a plusz 10 százalék, ami „ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés".

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések