A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték a drogkereskedéssel vádolt nagyit

A Püspökladányi Járásbíróság Dr. Szilvási László által vezetett tanácsa 2020. február 25-én hirdetett ítéletet annak a 67 éves püspökladányi nőnek az ügyében, aki a helyi és az országos sajtóban is „drognagyi” néven híresült el.

A városban közismert idős asszony az elmúlt öt évben családtagjai segítségével olyan kiterjedt kábítószer kereskedelmet folytatott, amellyel nemcsak Püspökladányban, de a környező települések nagy részén is ellátta az elsősorban fiatal felnőttkorú fogyasztókat.

A vádlott által terjesztett szerek is széles palettán mozogtak a marihuánától kezdve a speeden, az extasyn át egyéb amfetamin származékokig – számolt be róla a Debreceni Törvényszék.

A kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény kapcsán a bíró súlyosító körülményként emelte ki hogy a vádlott családtagjai között egyfajta irányító szerepet is betöltött és őket akkor is ebből a bűncselekményből támogatta, amikor azok már szintén hasonló cselekmények miatt eljárás alá vonták vagy elfogták.

Mint írják, a nő a távmeghallgatással zajló tárgyaláson beismerte a cselekmények elkövetését, kizárólag azt vitatta, hogy mikor kezdett bele ebbe a tevékenységbe, valamint az eljárás legvégső szakaszában a lefoglalt pénzösszegekről azt állította, hogy azok nagyobb része a család legális bevételeiből származó megtakarítás és nem bűnös eredetű. Az asszony kérte letartóztatásának megszüntetését egészségi állapotára, gyermekeire és unokáira hivatkozással.

A Püspökladányi Járásbíróság kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit 4 év 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá a tőle lefoglalt 682 ezer 500 forint és 50 euro készpénz vonatkozásában vagyonelkobzást, a kábítószer esetében pedig elkobzást rendelt el. A nőt továbbá a közel 875 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Dr. Szilvasi László az ítélet indokolásában elmondta, hogy a vádlott és családtagjai elfogásával és az igazságszolgáltatás elé állításával jelentős lépéseket tettek a régió egy családi vállalkozásban működő meghatározó terjesztői hálózatának felszámolására.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője az elkobzás alá eső vagyon vitatása mellett enyhítés iránt terjesztett elő fellebbezést.

A bíró a vádlottnak és védőjének a letartóztatás megszüntetése iránti indítványát elutasította és a kényszerintézkedést a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések